New Yorkers op pad voor schoon water 24 maart 2009, New York - Op zondag 22 maart was het Wereldwaterdag. Honderden inwoners van New York maakten ter gelegenheid hiervan een wandeling door Manhattan om aandacht te vragen voor het belang van schoon drinkwater.

Foto: Lacey Stone/U.S. Fund for UNICEF/2009 Foto: Lacey Stone/U.S. Fund for UNICEF/2009

De inwoners van New York hebben zelf niks te klagen. Hun waterleidingsysteem, waarmee 8,3 miljoen mensen worden bediend, behoort tot de beste ter wereld. Maar het Amerikaanse Unicef-comité kreeg een flink aantal New Yorkers op de been met The Tap Project Water Walk. Elke deelnemer wandelde door Manhattan met een gallon (circa 3,8 liter) drinkwater. Hiermee betuigden ze hun steun aan alle kinderen die elke dag soms uren moeten lopen om voor hun familie water te halen. Ook in Chicago liepen Amerikanen voor schoon drinkwater.

Elk jaar overlijden wereldwijd 1,5 miljoen kinderen aan ziektes die door vervuild drinkwater worden veroorzaakt. Deze ziektes vormen de op een na belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar. De helft van alle baby's die elk jaar in ontwikkelingslanden worden geboren beschikt niet over een eenvoudig toilet en een op de vijf kinderen heeft geen toegang tot schoon drinkwater.

In 2007 deden 300 restaurants in New York mee aan het 'Tap Project'. Ze vroegen hun gasten om een dollar of meer te doneren voor het kraanwater dat ze normaal gesproken gratis krijgen aanboden. Het project was zo'n succes dat nu ruim 2.300 restaurants in heel de VS meedoen. De opbrengst gaat naar Unicef, die alle kinderen toegang wil geven tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Met één dollar kan een kind 40 dagen lang beschikken over schoon water.

Meer over het Tap Project