FNV

24-3-2009

Kredietcrisis: vakbeweging wekt vertrouwen

Uit onderzoek blijkt dat het gros van de Nederlanders weinig vertrouwen heeft in de regering als het gaat om het bestrijden van de kredietcrisis. Opvallend is dat 45 procent wel vertrouwen heeft in de bijdrage van de vakbeweging.

De Nederlandsche Bank geniet het meeste vertrouwen van de bevolking als het gaat om het oplossen van de financiële crisis, gevolgd door de vakbeweging. De politieke partijen en de banken krijgen het minste vertrouwen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van MijnOpinie.nl onder ruim duizend mensen die een representatieve afspiegeling vormen van de Nederlandse bevolking vanaf 18 jaar.

Goed geïnformeerd Ruim zes van de tien Nederlanders vinden de huidige crisis een groot probleem. Ze zijn bezorgd over hun financiële toekomst. Velen maken zich echt zorgen over hun pensioen en de koopkracht en geven aan hierover goed geïnformeerd te willen worden.

Een zeer grote meerderheid (85 procent) vindt dat banken die financiële steun van de overheid hebben gekregen, geen bonussen mogen uitdelen, zeker als het gaat om het management. Voor het overige personeel vindt één op de tien het overigens wel acceptabel dat een bonus wordt uitgekeerd.

Van de ondervraagde mensen verwacht 80 procent dat de economische situatie nog zal verslechteren en maar liefst 90 procent verwacht dat de werkgelegenheid verder zal verslechteren.