Partij voor de Vrijheid (PVV)

Massale inzet van tolken voor vreemdelingen - Mondelinge Vragen dinsdag 24 maart 2009
Mondelinge vragen van Sietse Fritsma aan de aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over het op kosten van de overheid massaal inzetten van tolken voor vreemdelingen die niet of nauwelijks Nederlands spreken.

Voorzitter,

Dit kabinet zorgt voor een gigantisch inburgeringsfiasco!

In plaats van duidelijke grenzen te stellen, beloont dit kabinet wangedrag.Het kabinet komt tegemoet aan mensen die het vertikken om hier in te burgeren, en die het vertikken om Nederlands te leren. De belastingbetaler hoest honderden miljoenen euro's per jaar op voor inburgering. Maar ondertussen mogen migranten, die zonder opgaaf van reden niet eens op komen dagen bij de cursussen, gewoon in Nederland blijven. Zo los je het probleem, dat een half miljoen allochtonen niet of nauwelijks Nederlands spreekt, natuurlijk nooit op. Het resultaat is dat allochtonen overal en altijd tolken nodig hebben.

Het Nederlands dagblad berichtte zaterdag dat deze tolken duizenden keren per dag worden ingezet, en dat dit aantal stijgt! Deze vertalers worden voor allochtonen ingezet in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en de rechtsbijstand. En dit gebeurt ook nog eens op kosten van de belastingbetaler!

Voorzitter, dat is natuurlijk waanzin!

Ik roep de minister dan ook op om er voor te zorgen dat de belastingbetaler niet langer de dupe wordt van het niet Nederlands kunnen of willen spreken van veel allochtonen!

Migranten moeten zo snel mogelijk Nederlands leren. En als ze toch een tolk nodig hebben, moeten ze die gewoon zelf betalen! Dat is de verantwoordelijkheid van de migrant, niet die van de belastingbetaler. Bovendien hou je de integratieproblemen natuurlijk voor eeuwig in stand, als allochtonen hier steeds weer gratis in het Turks, Arabisch of andere taal te woord worden gestaan!

Graag een reactie.