Partij voor de Vrijheid (PVV)

Laat migranten zelf hun tolk betalen
dinsdag 24 maart 2009
Tijdens het mondelinge vragenuur van de Tweede Kamer heeft Sietse Fritsma de minister van Wonen, Wijken en Integratie aan de tand gevoeld over de steeds massalere inzet van tolken op kosten van de overheid. De PVV'er vindt het waanzin dat de belastingbetaler moet opdraaien voor kosten die het gevolg zijn van het feit dat migranten het vertikken om Nederlands te leren.

"Migranten moeten zo snel mogelijk Nederlands leren," aldus Fritsma. "Als ze toch een tolk nodig hebben, moeten ze die gewoon zelf betalen. Dat is de verantwoordelijkheid van de migrant, niet van de belastingbetaler. Bovendien hou je integratieproblemen natuurlijk voor eeuwig in stand als allochtonen hier steeds weer gratis in het Turks, Arabisch of andere taal te woord worden gestaan."

Het Nederlands Dagblad berichtte zaterdag dat elke dag duizenden keren tolken worden ingezet om burgers die niet of nauwelijks Nederlands spreken te helpen. Het stijgende gebruik van tolken op overheidskosten is volgens het Nederlands Dagblad onder meer het gevolg van het generaal pardon van 2007, waarbij 27.000 vreemdelingen een verblijfsvergunning kregen.

Klik hier voor de spreektekst van Sietse Fritsma. Zie het origineel