Aantal uithuiszettingen Eindhoven met 20% gedaald

24/03/2009 15:57

Gemeente Eindhoven

Waar landelijk een stijging van het aantal uithuiszettingen is te zien van 14% over 2007 (bron: Aedes), is dit aantal in Eindhoven met maar liefst 20% gedaald. Een goed armoedebeleid en samenwerking bij de aanpak van overlast en het bieden van zorg zijn sleutelwoorden voor dit succes in Eindhoven.

De daling is ingezet in 2005 (255 in 2005; 206 in 2006; 183 in 2007; 146 in 2008). Vanaf dat jaar zet de gemeente als regievoerder in op een stedelijke aanpak van woonoverlast en het bieden van vroegtijdige zorg. Het doel: het voorkomen van uithuiszetting en daarmee ook dakloosheid.

Via zes woonoverlast- en woonzorgteams werken 65 medewerkers van verschillende organisaties intensief samen om mensen te helpen en hun problemen 'achter de voordeur' op te lossen. Het gaat om de woningcorporaties Woonbedrijf, Trudo, Domein, Wooninc en Mooiland Vitalis, Politie, Bemoeizorg, Welzijn Eindhoven, GGzE, Novadic-Kentron en GGD. De gemeente Eindhoven bekijkt de problematiek vanuit verschillende hoeken: schulddienstverlening, handhaving en toezicht, leerplicht en de belangen van de buurt. Ook het Centrum voor Jeugd en Gezin wordt daarbij ingezet.

Unieke aanpak

Uniek aan de Eindhovense aanpak: een combinatie van civielrechtelijke, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke procedures om bij problemen daadwerkelijk snel achter de voordeur te komen. Zo is het bijvoorbeeld dankzij inzet op bestuursrechtelijke procedures voor het woonoverlastteam mogelijk om binnen drie kwartier een zwaar vervuilde woning binnen te komen, ook al weigert de bewoner in eerste instantie open te doen.

Gevolgen van deze aanpak: mensen worden niet uit hun huis gezet, gezinnen blijven bij elkaar, huurachterstanden worden ingelopen en minder deurwaarderskosten. Ook ontstaat er minder druk op de maatschappelijke opvang én verbetert de veiligheid en leefbaarheid in buurten en wijken.