Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Lage melkprijs geen reden voor paniekreacties

Nieuwsbericht | 24-03-2009

De lage melkprijs is geen reden om Europese afspraken over de verruiming van het melkquotum open te breken. Dat is de uitkomst van een discussie die gisteren gevoerd werd tijdens de Europese Landbouw- en Visserijraad in Brussel. Volgens minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn de middellange termijnverwachtingen voor de zuivelsector gunstig. "Gelukkig zijn er aanwijzingen dat de bodem in de markt is bereikt."
Sla de volgende lijst met navigatielinks over

* Zuivelmarkt

* Genetisch gemodificeerde organismen

* Plukken van levende ganzen voor dons

* Commissie voor Duurzame Ontwikkeling

Zuivelmarkt

Het verzoek om over de situatie op de zuivelmarkt te praten kwam van Duitsland. De marktsituatie is op het moment slecht omdat de prijzen laag maar stabiel zijn. Deze lage prijzen zijn het gevolg van vraaguitval en van een wereldwijd extra aanbod van melk. De vraaguitval wordt veroorzaakt door de hoge prijzen in 2007 en door de economische recessie. Het wereldwijde extra aanbod van melk is uitgelokt door de gunstige melkprijzen in de afgelopen periode.

Verschillende lidstaten zoals Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk vroegen de Europese Commissie om maatregelen te nemen of om de geleidelijke verruiming van de melkquota uit te stellen. Minister Verburg is tegen uitstel en tegen het openbreken van het health check akkoord van enkele maanden geleden. In dit akkoord hebben de ministers afspraken gemaakt over verruiming van het melkquotum.

Volgens Verburg is er geen reden voor paniekreacties. De middellange termijnverwachtingen voor de zuivelsector zijn gunstig. Dat neemt niet weg dat Verburg zich ook zorgen maakt over de huidige situatie op de zuivelmarkt. "De prijsdaling van de afgelopen tijd heeft geleid tot een verlaging van de melkprijs voor de melkveehouders. En dat doet pijn", aldus Verburg. "Gelukkig zijn er aanwijzingen dat de bodem in de markt is bereikt".

De minister benadrukte verder dat de Europese Commissie over een aantal marktinstrumenten beschikt. Dit zijn bijvoorbeeld particuliere opslag, het tijdelijk uit de markt halen van producten (interventie) en exportsubsidies. Die instrumenten worden op dit moment ook ingezet. Verburg vindt echter wel dat de Europese Unie uiterst terughoudend moet omgaan met het toepassen van exportsubsidies.

Verburg: "We hebben in november vorig jaar afspraken gemaakt over een geleidelijke uitbreiding van de melkquota. Het doel hiervan is om het melkquoteringssysteem een zachte landing te laten maken. En dat is belangrijk. Daar moeten we aan vasthouden".

Europees Commissaris Fischer Boel besloot de discussie met te zeggen dat zij de visie van minister Verburg deelt en niet zal toestaan dat er gemorreld wordt aan het health check akkoord.