Prinses Laurentien Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden heeft op verzoek van Directeur-Generaal Koïchiro Matsuura van UNESCO de functie aanvaard van Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO wereldwijd. Prinses Laurentien was vandaag op het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs om haar nieuwe gezantschap te bespreken met de heer Matsuura. Als verantwoordelijk minister voor de UNESCO ondersteunt minister dr. R.H.A. Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het gezantschap van de Prinses. De officiële titel van de functie is UNESCO Special Envoy on Literacy for Development.

Prinses Laurentien zal zich inzetten voor de problematiek van laaggeletterdheid wereldwijd. Ze zal aandacht vragen voor het belang van een brede aanpak van laaggeletterdheid: zowel het voorkomen van laaggeletterdheid bij kinderen als ook het belang van het terugdringen van laaggeletterdheid onder volwassenen. De Prinses is gevraagd vanwege haar jarenlange betrokkenheid bij geletterdheid, zowel nationaal als internationaal. De expertise die zij op dit vlak heeft opgebouwd zal zij nu ook gaan inzetten als Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO. De Prinses deed deze ervaring onder andere op als oprichter en voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven, die het belang van de brede aanpak van laaggeletterdheid in Nederland onder de aandacht heeft gebracht.

Leren lezen en schrijven is een belangrijk onderdeel van een centraal UNESCO-thema: onderwijs. UNESCO beschrijft onderwijs als een mensenrecht waarmee mensen de kans krijgen zich te ontplooien. Maar onderwijs is ook nodig om armoede te bestrijden, om te leren samenleven en om duurzame ontwikkeling te bevorderen. Helaas is onderwijs geen vanzelfsprekendheid: wereldwijd zijn 776 miljoen mensen analfabeet en 75 miljoen kinderen gaan niet naar school. UNESCO streeft daarom naar onderwijs voor iedereen, Education for All (EFA). Leren lezen en schrijven staat daarbij centraal.

De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) is één van de organisaties van de Verenigde Naties. Deze organisatie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie is in 1945 opgericht.

Noot voor redacties (