Gemeente Boekel


Prik en bescherm, voorkom baarmoederhalskanker!

27.000 meisjes in Midden- en Noord-Brabant van 13 t/m 16 jaar ontvingen vorige week een uitnodigingsbrief voor de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. De meisjes krijgen (gratis) drie prikken, één in maart, één in april en één in september.

De GGD voert deze vaccinatiecampagne uit in opdracht van de minister van VWS. Vanaf september krijgen meisjes die in 1997 of later geboren zijn een uitnodiging. Voortaan krijgen meisjes de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker op de leeftijd van twaalf jaar.

Hieronder leest u de belangrijkste vragen en antwoorden rondom de vaccinatie.

Hoe vaak komt baarmoederhalskanker voor?

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Ongeveer 200 vrouwen overlijden hieraan.

Hoe krijg je baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker krijg je na een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Veel vrouwen worden in hun leven besmet met dit virus zonder dat ze het merken. Vaak al als tiener of jonge vrouw. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf weer op. Bij sommige vrouwen blijft het virus langer zitten en kan er later baarmoederhalskanker ontstaan. HPV wordt in de meeste gevallen overgebracht door seksueel contact. Condooms gebruiken vermindert de kans op infectie, maar sluit die niet uit.

Waarom krijgen jonge meisjes vaccinaties?

Uit onderzoek blijkt dat je lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen het virus als je bent ingeënt. Die afweerstoffen zorgen er namelijk voor dat het virus niet in je lichaam komt. Daardoor kan er geen baarmoederhalskanker ontstaan.

Vaccinatie heeft vooral zin als je nog niet met het zogenaamde HPV-virus in aanraking bent geweest. Anders gezegd: als je nog niet seksueel actief bent. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd gevaccineerd. Een andere reden is dat je vooral op jonge leeftijd het virus oploopt.

Heeft het zin om de prik te krijgen als je seks hebt gehad?

Vaccinatie heeft vooral zin als je nog niet besmet bent. Heb je weinig seksueel contact gehad, dan is het mogelijk dat je nog geen infectie hebt opgelopen. In dat geval is het dus zeker zinvol om de prik te halen.

Ik ben geboren voor 1993, kan ik een vaccin krijgen?

Ja, dat kan via je huisarts. Overleg eerst met je huisarts of de vaccinatie voor jou zinvol is. Je moet de vaccinatie dan wel zelf betalen. Soms vergoedt je zorgverzekeraar de kosten.

Waarom worden jongens niet geprikt?

Volgens de Gezondheidsraad zijn er niet genoeg gegevens beschikbaar om te bepalen of vaccinatie van jongens zinvol is.

Kan ik na vaccinatie nog baarmoederhalskanker krijgen?

Ja. De vaccinatie beschermt tegen de twee belangrijkste typen HPV-virus (humaan papillomavirus). Deze twee typen zorgen voor 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. De overige 30% wordt veroorzaakt door typen waar het vaccin niet tegen beschermt. Je kunt dus nog steeds baarmoederhalskanker krijgen. Maar die kans is wel veel kleiner als je bent gevaccineerd. Het blijft belangrijk om op latere leeftijd deel te nemen aan de uitstrijkjes voor baarmoederhalskanker.

Zijn er bijwerkingen?

Behalve van de prik zelf, merk je meestal niets van de inenting. Sommige meisjes hebben kort na de inenting last van pijn, jeuk, een rode huid of een verdikking op de prikplek. Ook kun je koorts of hoofdpijn krijgen. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weer weg. Bijwerkingen op de lange termijn zijn niet bekend. Het vaccin is nog maar kort op de markt.

Meer informatie?

Kijk op de website van de GGD Hart voor Brabant, www.ggdhvb.nl of kijk op de landelijke website www.prikenbescherm.nl. De GGD Hart voor Brabant heeft een informatienummer opengesteld voor vragen: tel. 0900
- 040 04 94, tijdens de campagne bereikbaar van 9.00 - 11.00 uur en 15.00 - 17.00 uur.

Vaccineren in Boekel

14 april 2009, 14:00-18:00 u: Sportzaal Boekel, Bernardstraat 11, 5427 AM Boekel.