Nieuw-Vlaamse Alliantie


Orde op zaken stellen i.p.v. belastingen verhogen (24/03/09)

N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon reageert verontrust maar niet verrast door het alarmerende rapport van de Hoge Raad voor Financiën. Jan Jambon vraagt zich af hoe lang men in dit land de noodzakelijke hervormingen nog zal uitstellen. Een collectieve verarming van onze bevolking dreigt. Het is niet vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf. Nu de belastingen verhogen in een land met de hoogste belastingdruk van heel Europa, zou een al te gemakzuchtige en onverantwoordelijke oplossing zijn. Dit land moet dringend hervormd worden. Volgens Joëlle Milquet kan dat in één weekend tijd geregeld worden. Waarop wacht premier Van Rompuy dan nog?

Al jaren wijst de N-VA op het structurele deficit van de Belgische begroting. De HRF bevestigt dit nu klaar en duidelijk. Precies daarom zegt de N-VA al jaren dat er dringend orde op zaken gesteld moet worden in dit land, zowel institutioneel als financieel. De regering Van Rompuy blijft helaas ziende blind en steekt de kop in het zand, aldus Jan Jambon.

De Hoge Raad voor Financiën slaat alarm: de begroting is dramatisch aan het ontsporen, de schulden stapelen zich op en we dreigen geconfronteerd te worden met uitermate pijnlijke besparingsoperaties. De schuld van de crisis, zoals Van Rompuy en Reynders tot nog toe altijd beweerden? Absoluut niet, de problemen zijn structureel van aard.

Jan Jambon: Niemand minder dan Luc Coene, de vroegere kabinetschef van Guy Verhofstadt, geeft nu ook openlijk toe dat er de voorbije 8 à 10 jaar kansen zijn gemist om de begroting structureel gezond te maken. Opnieuw een feit dat door de N-VA al jaren aangeklaagd wordt. De verantwoordelijkheid van Paars en van Verhofstadt is dan ook verpletterend groot. Iets meer bescheidenheid zou deze man dan ook sieren dezer dagen.

De regeringen Leterme en Van Rompuy slagen er echter niet in om orde op zaken te stellen in dit zieke Belgische huishouden. Terwijl Leterme nog krampachtige pogingen deed om zijn Franstalige partners daartoe te overtuigen, lijkt Van Rompuy zich helaas weemoedig neer te leggen bij de malaise. Van Rompuy en Reynders komen niet verder dan we nemen daar akte van en het is normaal, er is geen probleem.

Het zou getuigen van een ongezien cynisme, mocht men de huidige financiële problemen aangrijpen als excuus om de belastingen te verhogen. Dit land kampt reeds met de hoogste belastingdruk in heel Europa. De mensen laten opdraaien voor het jarenlange wanbeleid, voor de structurele gebreken in het Belgische huishouden en het falen van de politiek, zou totaal onverantwoord zijn, aldus Jan Jambon. Men moet eindelijk eens dit land gaan hervormen zoals een grote meerderheid Vlamingen al jaren vragen. Volgens Joëlle Milquet kan dat in één weekend tijd geregeld worden. Waarop wacht premier Van Rompuy dan nog?

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be