Universiteit Leiden

Nieuw in Leiden: minoren

Film, marketing, debatvaardigheden, terrorisme, Europese besluitvorming, hersenen & emoties, Amerikanistiek, kerkmuziek: vanaf september 2009 kunnen alle Leidse studenten vakken over deze onderwerpen volgen. Deze onderwerpen, en vele andere, komen aan bod in de Leidse minoren, waarmee studenten hun keuzeruimte kunnen vullen.

Minor
Een minor is een samenhangend pakket van 30 studiepunten. De Universiteit Leiden biedt met ingang van het nieuwe studiejaar 49 minoren aan. Op de minorenwebsite staan de korte beschrijvingen van alle minoren en informatie over toelating en inschrijving. In de E-studiegids, die momenteel wordt vernieuwd, zijn vanaf 1 mei alle minoren met complete vakbeschrijvingen te vinden.

Verbreden of verdiepen
In alle studies hebben studenten een keuzeruimte, vaak van 30 en soms van 15 studiepunten. Studenten kunnen deze ruimte vullen met een minor, met keuzevakken, of een stage of een studieverblijf in het buitenland. Ze kunnen zo hun academische vorming verbreden of juist hun vakgebied verder uitdiepen.

Interdisciplinair
Een zestal interdisciplinaire minoren heeft een subsidie van het College van Bestuur gekregen. Het gaat om nieuwe initiatieven waarbij speciaal voor de minor onderwijs wordt ontwikkeld. De minoren zijn veelal het resultaat van samenwerking tussen verschillende faculteiten. Deze minoren zijn:


+ Multiculturele samenleving

+ Brain and Cognition

+ Security

+ Duurzame ontwikkeling

+ Human Osteoarchaeology

+ Law and Public Administration

Gevarieerd aanbod

De minoren zijn ingevoerd om studenten een ruim en gevarieerd aanbod te kunnen doen. Het aanbod in september is dan ook breed: alle faculteiten bieden minoren aan. Geesteswetenschappen is koploper met 25 minoren, die de gehele wereld omspannen, van Ruslandkunde tot Latijns-Amerika en van Ethiek tot Sound. Wiskunde en Natuurwetenschappen biedt enkele verdiepende minoren, met toegangseisen, maar ook minoren die voor iedereen toegankelijk zijn, namelijk Duurzaamheid en Natuurwetenschap voor niet-bètastudenten, een initiatief van Bas Haring.

U-twist
Bij Sociale Wetenschappen bieden alle studies minoren aan en de faculteit participeert in vier van de zes interdisciplinaire minoren. Rechtsgeleerdheid biedt o.a. de minoren Internetrecht, Economie en Beleid en Bedrijfswetenschappen. Archeologie in de praktijk is de minor van de faculteit Archeologie, die ook samen met het LUMC de minor Human Osteoarchaeology biedt. Studenten kunnen zich vanaf de eerste week van juli via U-twist inschrijven voor de minoren.

Uitgelicht: 4 minoren
Educatieve minor
Bachelorstudenten van een groot aantal opleidingen kunnen een Educatieve minor volgen, waarin zij kennis maken met de theorie en de praktijk van het leraarsvak
Voor 16 schoolvakken bestaat deze educatieve minor, die wordt verzorgd door het ICLON. Studenten krijgen een oriëntatie op het beroep van leraar en een aantal modules waarin vakinhoudelijke kennis gekoppeld wordt aan vakdidactische kennis en aan toepassing daarvan in de lessen op school. Ook pedagogische en groepsdynamische kennis zoals die worden toegepast in de schoolpraktijk komen aan bod. Een stage op een school voor voortgezet onderwijs maakt vanzelfsprekend deel uit van dit traject.
Na het doorlopen van de Educatieve minor en het behalen van het Bachelordiploma zijn studenten bevoegd om les te geven in de onderbouw van havo en vwo en in het VMBO-t. Ook is het voor deze studenten aantrekkelijk om, na het behalen van een masterdiploma, de eerstegraads lerarenopleiding te doen. Zij kunnen dan namelijk een verkort traject van 30 studiepunten volgen. De universiteit wil met dit nieuwe traject meer studenten interesseren voor het beroep van leraar en tevens een bijdrage leveren aan het tekort aan (academisch geschoolde) leraren. Zie ook de website van het ICLON.

Economische en bedrijfswetenschappelijke minoren `Veel studenten weten niet dat je in Leiden ook Economie en Bedrijfswetenschappen kan studeren', aldus prof.dr. C.L.J. Caminada. `In de nieuwe minor Economie en Beleid hebben we veel aandacht voor de actuele maatschappelijke vraagstukken, en voor internationale aspecten. Steeds meer mensen in steeds meer functies worden geconfronteerd met de gevolgen van de globalisering van de economie. Daar bereidt deze minor je op voor.'

Het Centrum voor Bedrijfswetenschappen biedt een minor aan die zich richt op organisatorische, personele, financiële en marketingtechnische vraagstukken die zich binnen organisaties kunnen voordoen.

Bèta voor niet-bèta's
Een opvallende minor is de minor Natuurwetenschappen voor niet-bèta studenten, een initiatief van prof.dr. B. Haring. Deze minor is toegankelijk en interessant voor studenten met een niet-natuurwetenschappelijke achtergrond. Zodat die ook belangrijke omslagpunten en thema's uit de natuurwetenschappen beter begrijpen en inzicht krijgen in de impact ervan op andere takken van wetenschap. De minor behandelt Copernicus, Einstein, evolutie, chaos, maar ook de kruisbestuivingen tussen natuurwetenschap en geesteswetenschappen, en de praktijk van natuurwetenschappelijk onderzoek.

Zie ook
Universiteit stimuleert academische vorming van studenten

(24 maart 2009/Minke Holleman)

Webredactie - 24/3/2009