Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

binnen afvalwatersysteem

Forse besparing door samenwerking binnen afvalwatersysteem

Publicatiedatum : 24 maart 2009

Op 25 maart 2009 ondertekenen het waterschap Zeeuws-Vlaanderen en de gemeenten Terneuzen en Sluis gezamenlijk het afvalwaterakkoord. Het afvalwaterakkoord staat garant voor de samenwerking in het afvalwatersysteem tussen het waterschap Zeeuws-Vlaanderen en de twee genoemde Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Deze samenwerking levert een besparing op van totaal EUR 11,4 miljoen, alsook milieueconomische winst. De ondertekening van het akkoord vindt plaats om 15.00 uur in het kantoor van het waterschap Zeeuws-Vlaanderen, Kennedylaan 1 te Terneuzen.

Het afvalwatersysteem is het systeem van riolering, rioolgemalen, transportleidingen en de rioolwaterzuiveringsinstallaties dat ervoor zorgt dat het afvalwater wordt ingezameld en gezuiverd. Het afvalwatersysteem is in beheer bij twee verschillende instanties. De gemeenten hebben de zorg voor de inzameling van het afvalwater door middel van de riolering. Het waterschap zorgt voor de rioolgemalen en transportleidingen en de zuivering van het afvalwater op de rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Het ingenieursbureau Royal Haskoning voerde twee optimalisatiestudies uit, één voor het afvalwatersysteem in de gemeente Terneuzen en één voor de afvalwatersystemen in de gemeente Sluis. Door middel van deze studies werd het beste maatregelenpakket bepaald tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten. Hierbij ligt de nadruk op het vinden van creatieve oplossingen, waarbij het afvalwatersysteem voldoet aan alle kwantitatieve en kwalitatieve eisen, nu en bij toekomstige ontwikkelingen.

Op de maatregelen in het afvalwatersysteem van Terneuzen wordt EUR 6,1 miljoen bespaard. In de optimalisatiestudie van het afvalwatersysteem Terneuzen is het meest economische maatregelenpakket vastgesteld in samenwerking met Evides Industriewater BV. Het effluent (gezuiverd afvalwater) van de rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt geleverd aan DOW Benelux BV, waar het water wordt gebruikt als proceswater. Dit levert een dubbele milieuwinst op omdat hierdoor - naast het reduceren van de vuilemissie van de riolering - ook de vuilemissie van de zuiveringsinstallatie werd gereduceerd.

Op de maatregelen in de afvalwatersystemen in Sluis wordt EUR 5,3 miljoen bespaard. Het optimale pakket met maatregelen levert naast het financiële voordeel zowel een behoorlijke tijdwinst als een milieuwinst op. De gemeente Sluis voldoet dankzij de optimalisatiestudie twee jaar eerder aan de milieunormering.

De voorwaarde voor het slagen van de optimalisatie is een goede samenwerking tussen het waterschap en de twee gemeenten. De samenwerking wordt geborgd met het ondertekenen van het afvalwaterakkoord.

Terneuzen, 23 maart 2009