Gemeente Someren



Erfbeplantingen en poelen in de gemeente Someren

Sinds enige tijd heeft Pion (platteland in ontwikkeling), verbonden aan de ZLTO, een natuurloket opgezet waar agrariërs en burgers terechtkunnen voor onder meer advies op het gebied van erfbeplantingen en de aanleg van poelen. Voor de uitvoering van dit project 'Natuurloket' is subsidie beschikbaar gesteld door gemeenten in het reconstructieplan De Peel, ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie), de provincie en Pion zelf.

Erfbeplantingen
Naast de bomen langs de wegen van de gemeente, bepalen ook de beplantingen op particulier terrein voor een groot deel het karakter van het landschap in en rond Someren. De gemeente Someren heeft in het verleden heel wat erf- en/of landschappelijke beplantingen succesvol gerealiseerd.

Het natuurloket heeft de coördinatie hiervan nu overgenomen. Belangstellenden wordt de kans gegeven om in het kader van dit project het erf verder te verfraaien door het aanbrengen van een erfbeplanting en eventueel een paddenpoel. Een projectleider van het Natuurloket maakt na een eerste vrijblijvende afspraak in overleg een beplantingsplan en adviseert bij het verkrijgen van subsidie bij het Brabants Landschap.

Eventuele grondwerkzaamheden en het aanplanten van het geleverde plantmateriaal kunnen zelf verzorgd worden maar ook in samenwerking met een externe partij worden uitgevoerd. Denk hierbij aan een rij knotbomen langs de sloot, schaduw verlenende bomen voor het vee in de weide, een hoogstamfruitboomgaard, beukenhagen of leibomen. Onder voorwaarde is dit al-les met een kleine bijbetaling te realiseren.

De voordelen van erfbeplanting

* In plaats van een schutting, gaas of prikkeldraad kan beplanting worden gebruikt om het erf ruimtelijk in te delen. Hierdoor ontstaat een verfraaiing van het erf zodat er een prettige woon- en werkomgeving ontstaat die beschutting geeft en privacy schept.


* Beplanting kan de gebouwen tegen de wind beschermen en zorgt op z'n tijd voor schaduw waardoor het klimaat kan worden beïnvloed.


* Mooie gebouwen kunnen door een erfbeplanting beter tot hun recht komen. De minder mooie gebouwen kunnen worden gecamoufleerd.


* Door een juiste beplantingskeuze kan het erf beter ingepast worden in het karakter van de streek. De beplanting accentueert de plek van het gebouw of de boerderij en vergroot de herkenbaarheid van het erf in het landschap.


* Een erfbeplanting is ecologisch waardevol voor allerlei soorten vogels, vlinders en andere kleine dieren.

Niet alleen agrarische bedrijven bepalen hoe het gebied er uitziet. Ook particuliere woningen met schuurtjes en tuinen hebben invloed op de uitstraling van het gebied. Daarom kunnen alle bewoners van het buitengebied deelnemen aan een erfbeplanting, dus ook particulieren.

Enkele belangrijke voorwaarden voor deelname zijn:
* Er geldt een minimale aanplant van 200 stuks bosplantsoen of 10 laanbomen. Indien aan deze eis wordt voldaan kan ook gekozen worden voor een aanvulling met fruit- of leibomen. Maar u kunt ook een bestaande erfbeplanting aanvullen.


* Er mag uitsluitend beplanting worden toegepast die landschappelijk waardevol is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esther de Roos, projectleider PION,
via telefoonnummer 06-42410570,
E-mail ederoos@pion-depeel.nl
of www.pion-depeel.nl

Terug naar boven>>
Terug naar boven>>

Gemeentelijke belastingen
Aanslagbiljet 2009 met WOZ-beschikking

De aanslag gemeentelijke belastingen 2009 gecombineerd met de WOZ-beschikking wordt deze week verzonden. De WOZ-beschikking staat vermeld op het aanslagbiljet. Het gaat om een gecombineerde aanslag voor de onroerende-zaakbelastingen, de rioolheffing en de hondenbelasting.

Bij het aanslagbiljet treft u een bijsluiter aan.

Belastingen
Op het aanslagbiljet kunt u de volgende belastingen aantreffen:
* Onroerende zaakbelastingen (OZB);

* Rioolheffing;

* Hondenbelasting.

OZB
Vanaf 2009 wordt de OZB uitgedrukt in een percentage van de WOZ-waarde. De percentages zijn door de gemeenteraad als volgt vastgesteld:
Eigenaar woning 0,0756 %
Eigenaar niet-woning 0,1092 %
Gebruiker niet-woning 0,1015 %

Rioolheffing
Met ingang van 2009 is een nieuwe rioolheffing ingevoerd. Deze vervangt het rioolrecht. Met de nieuwe rioolheffing worden de kosten die de gemeente maakt voor de uitvoering van de zorgplichten voor afvalwater en voor hemel- en grondwater verhaald. Belastingplichtig voor de rioolheffing is de eigenaar van een perceel dat aangesloten is op de gemeentelijke riolering. Hiervoor is aansluiting via het buizenstelsel niet noodzakelijk. Er is ook sprake van een aansluiting wanneer regenwater afgevoerd wordt via gemeentelijke sloten of gemeentegrond. Dit betekent dat een aantal objecten vanaf 2009 in de heffing wordt betrokken. Voor objecten zoals losstaande garageboxen met een vloeroppervlak kleiner dan 40 m2, is een kwart tarief vastgesteld. In de tariefstelling van de nieuwe rioolheffing wordt onderscheid gemaakt tussen woningen en niet-woningen.Of er sprake is van een woning of niet-woning wordt op dezelfde manier bepaald als bij de OZB.

De tarieven voor de rioolheffing bedragen in 2009 per perceel voor: Woningen 86,47
Niet-woningen 129,70
Kwart-tarief 21,62

Hondenbelasting
De tarieven hondenbelasting zijn voor 2009 niet gewijzigd.

Per jaar:
De eerste hond 40,56
Elke volgende hond 61,56
Kennel 112,32

WOZ beschikking op aanslagbiljet
In 2009 is de waarde van uw onroerende zaak opnieuw bepaald. De waarde is vastgesteld naar de waardepeildatum 1 januari 2008 en geldt voor het belastingjaar 2009. De waardestijging gaat over de periode 1 januari 2007 tot 1 januari 2008.

De huidige kredietcrisis heeft zich gemanifesteerd in de loop van 2008. De gemeente mag bij de waardevaststelling naar waardepeildatum 1 januari 2008 geen rekening houden met wijzigingen in het waardeniveau die zich later voordoen. De kredietcrisis heeft dan ook geen invloed op de vastgestelde waarde naar waardepeildatum 1 januari 2008.

Taxatieverslagen op internet
U kunt het taxatieverslag bekijken op onze website. Burgers kunnen inloggen met DigiD. Als u nog geen inlogcode voor DigiD heeft, kunt u deze aanvragen. Hoe u dit moet doen, staat op onze site vermeld. Uitgebreide informatie over DigiD vindt u op de site www.digid.nl.

Bezwaar?
Wanneer u het niet eens bent met de WOZ-beschikking of één of meerdere aanslagen, kunt u binnen zes weken na dagtekening van het aanslag/beschikkingsbiljet schriftelijk bezwaar maken. U kunt uw bezwaarschrift zenden aan: De heffingsambtenaar van de gemeente Someren, postbus 290, 5710 AG Someren.

Het is niet mogelijk om bezwaar te maken door het versturen van een e-mail. Wij wijzen u erop dat het indienen van een bezwaarschrift, de verplichting tot betaling niet opschort.

Let op:
Bij de bezwaarafhandeling geldt er binnen bepaalde grenzen een wettelijk vermoeden omtrent de juistheid van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt door de gemeente verlaagd als uit onderzoek blijkt dat de waardeverlaging de wettelijke marge overschrijdt. WOZ-Waarde Waardeverlaging minimaal
Lager dan 200.000 5% van WOZ-waarde
200.000 tot 500.000 4% van de WOZ-waarde
(minimaal 10.000)
500.000 tot 1.000.000 3% van WOZ-waarde
(minimaal 20.000)
Vanaf 1.000.000 2% van WOZ-waarde
(minimaal 30.000 en maximaal 100.000)

Betaling aanslagbiljet: Automatische incasso of acceptgiro Als u reeds gebruik maakt van automatische incasso, wordt het belastingbedrag voor 2009 in acht maandelijkse termijnen van het door u opgegeven bank- of girorekeningnummer afgeschreven op de volgende vervaldata: 31 maart, 30 april, 31 mei, 30 juni, 31 juli, 31 augustus, 30 september en 31 oktober 2009.

Als u de gemeente niet heeft gemachtigd tot automatische incasso, dan treft u bij het aanslagbiljet twee acceptgiros aan, voor twee betaaltermijnen. Op de eerste vervaldag 31 maart 2008 moet de helft van de aanslag betaald zijn. Het restant moet zijn voldaan op de tweede vervaldag 30 juni 2009. U kunt het gehele bedrag van de aanslag ook ineens betalen.

Informatie
Bewaar het aanslagbiljet zorgvuldig. De WOZ-waarde die vermeld staat op het aanslagbiljet heeft u nodig voor de aangifte inkomstenbelasting van de Belastingdienst over 2009.

Meer informatie treft u aan in de Bijsluiter WOZ en gemeentelijke belastingen 2009.

U kunt ook tijdens kantooruren bellen met de medewerkers belastingen, telefoon (0493) 49 48 88. Voor een bezoek kunt u terecht tijdens de openingstijden van het gemeentehuis, van 8.30 uur tot 12.30 uur.