Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---

Buurt slaat handen ineen voor veilige buurt

24 maart 2009

Camera's en Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelcentrum Gein

Vrijdag 27 maart 2009 tussen 16.00 - 18.00 uur organiseert stadsdeel Zuidoost in winkelcentrum 't Gein een bijeenkomst om samen met buurtbewoners, ondernemers en politie stil te staan bij alle activiteiten die gezamenlijk worden uitgevoerd om de leefbaarheid in Gein te verbeteren. Tijdens het feestelijke programma rond een tent op het parkeerterrein van het winkelcentrum, zullen ook twee nieuwe middelen worden gelanceerd; het Keurmerk Veilig Ondernemen en cameratoezicht.

In 2007 vonden in en rond winkelcentrum `t Gein een aantal geweldsmisdrijven plaats waardoor het gevoel van veiligheid in de wijk fors afnam. In reactie hierop verschijnt eind 2007 een actieplan waarin stadsdeel, politie, justitie en woningcorporaties de handen ineen slaan. Uit dit actieplan volgen een groot aantal maatregelen om de veiligheid, het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid te verbeteren. Bewoners en ondernemers sluiten hierop aan. Niet alleen doen ze actief mee aan de maatregelen, ook organiseren bewoners geregeld samen met schoolkinderen schoonmaakacties in de wijk, verbeteren bewoners hun woning volgens het Keurmerk Veilig Wonen en gaan de ondernemers nu aan de slag met een veiligheidskeurmerk in het winkelcentrum.

Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet: "De afgelopen maanden hebben we van alles uit de kast gehaald om de veiligheid te verbeteren; een alcoholverbod, een gerichte jongerenaanpak, extra schoonmaak, aanstellen van een winkelmanager en dan nu ook camera's. Deze zes camera's worden net als de camera's in de vijf andere delen van het stadsdeel op één centrale plek bekeken door speciaal opgeleide medewerkers van Stadstoezicht. Op andere plekken in het stadsdeel zien we dat dit middel zeker effectief is; de politiecijfers zijn op die plekken gemiddeld met ruim 50% afgenomen."

Stadsdeelbestuurder Economische Zaken, Emile Jaensch is zeer tevreden met de ondertekening van de intentieverklaring tussen winkeliers, stadsdeel, politie en brandweer."De uitstraling en de veiligheid van het winkelcentrum kunnen we nog verder verbeteren. Het is van belang dat alle partijen daarvan doordongen zijn. Door fysieke ingrepen en een nieuwe inrichting van de openbare ruimte gaan we de aantrekkingskracht van het winkelgebied versterken."

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is een gestructureerde manier om in samenwerking tussen ondernemers, politie, brandweer en gemeente de criminaliteit en overlast aan te pakken. Een projectadviseur winkelcriminaliteit van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) ondersteunt de partijen. Het doel van het keurmerk is om te zorgen voor een schoon, heel en veilig winkelgebied.

---