Gemeente Etten-Leur

Inzameling van frituurvet en frituurolie

Gemeente Etten-Leur zamelt nu ook frituurvet en frituurolie in

image

In het kader van het bevorderen van afvalscheiding is de gemeente Etten-Leur begonnen met de afzonderlijke inzameling van gebruikt frituurvet en frituurolie. Sinds 23 maart kunnen inwoners het oude vet en olie gratis inleveren op de Milieustraat aan het Vossendaal 21.

Het ingeleverde frituurvet en de frituurolie krijgen een interessant tweede leven. Zo wordt een deel ervan verwerkt tot biobrandstoffen, die bij bepaalde toepassingen minerale brandstoffen kunnen vervangen. Biobrandstoffen hebben als grote voordelen, boven minerale brandstoffen, dat ze veel minder CO2-uitstoot opleveren (bekend van het broeikaseffect) en dat ze geen vervuiling veroorzaken (door fijnstof uit de uitlaat van voertuigen). Een ander deel van de ingezamelde oliën en vetten is, na zeer grondige bewerking, geschikt voor industriële verwerking. Het vindt zijn weg als grondstof in de industrie. Er worden geen consumptievetten teruggebracht in de voedselketen, zoals bijvoorbeeld via diervoeder.

De gemeente Etten-Leur heeft er vertrouwen in dat inwoners gebruik zullen maken van de gelegenheid om gebruikt vet en olie in te leveren. Uit steekproeven elders is gebleken dat 90% van de mensen het oude vet en olie niet zomaar weg wil gooien en dat er bereidheid is om het apart aan te bieden.

Inlevertips

Hieronder volgt een aantal tips voor het inleveren van gebruikt frituurvet of frituurolie:

* laat het frituurvet of de frituurolie eerst afkoelen;
* giet het frituurvet of de frituurolie terug in de originele verpakking;

* sluit de verpakking goed af;

* breng het compleet in verpakking naar de Milieustraat.

De openingstijden van de Milieustraat aan het Vossendaal 21 zijn:
* Maandag en woensdag van 13.30 uur tot 16.00 uur
* Vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur

* Zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur


Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl