FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Schiphol aan vooravond historische staking schoonmakers

Als de schoonmaakwerkgevers van Schiphol voor morgenochtend 06:00 uur niet ingaan op de eisen van FNV Bondgenoten, gaan de schoonmakers van Schiphol woensdagochtend voor het eerst in de geschieden staken.

De schoonmakers voeren onder het motto 'Schoon Genoeg' al drie maanden actie voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Ze willen een tegemoetkoming in de kosten om op Schiphol te kunnen werken, zekerheid over hun werk(plek) en een respectvolle behandeling. Ze vinden dat de Schiphol Group en de schoonmaakbedrijven daar een gedeelde verantwoordelijkheid in hebben. Daarom bezochten de schoonmakers ondermeer Schiphol-directeur Jos Nijhuis en voerden ze twee grote acties midden op Schiphol-Plaza.
De laatste van die acties vorige week, ging gepaard met een korte werkonderbreking. "Dat leidde al tot uitpuilende afvalbakken en smerige toiletten, " zegt Ron Meyer, bestuurder van FNV Bondgenoten. "Als het morgen tot een echte staking komt, zal de glans en rozegeur van Schiphol snel verdwenen zijn".

Schoonmaakster Judy Lock: "Als je geen respect krijgt, moet je het maar gaan halen. We hebben er schoon genoeg van! De schoonmaakbedrijven nemen ons niet serieus en Schiphol steekt de kop in het zand. We voeren al drie maanden netjes actie. Nu zit er helaas niets anders meer op dan ze te laten zien en ruiken wat er gebeurt als er niet wordt schoongemaakt!"

De schoonmakers worden in hun strijd gesteund door verschillenden maatschappelijke organisaties, door Tweede Kamerleden en door bekende Nederlanders als Agnes Jongerius en Frank de Boer.

De actie van de schoonmakers past in de bredere campagne onder de noemer 'Gewoon Goed Werk', waarin FNV Bondgenoten zich inzet voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 10 euro per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot 'ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.