PvdA Europees parlement


Europees regionaal beleid nodig in crisistijd

24 maart 2009

In deze tijd van economische crisis is investeren in de Europese regio´s noodzakelijk. Dat is de conclusie van het debat vandaag in het Europees Parlement over de besteding van de Europese structuurfondsen, die de regio´s en steden in Europa ondersteunen. Wel vraagt het parlement om een intensievere samenwerking tussen de verschillende bestuursniveaus en de sociale partners, om zo op een gecoördineerde en efficiënte wijze ervaring en kennis door te geven en de crisis te bestrijden.

PvdA-europarlementariër Lily Jacobs: "Structuurfondsen kunnen juist nu hun vliegwiel-functie bewijzen bij de stimulering van economische activiteiten in de regio´s. Europese middelen brengen partijen bijeen en bieden net dat steuntje in de rug om tot actie over te gaan. De kracht van de regio kan zo optimaal worden benut!"

Ook de Europese Commissie ziet in dat extra investeringen juist nu nodig zijn. Om de regio's en steden een belangrijke impuls te geven, heeft ze 105 miljard euro vrijgemaakt voor extra investeringen in groene technologieën, die de CO2-uitstoot moeten verminderen en tegelijk extra arbeidsplaatsen kunnen creëren. Hiervan is bijna 300 miljoen voor Nederland beschikbaar. "Zo werkt Europa actief mee aan nieuwe groene banen in de regio´s", aldus Jacobs.

Jacobs ondersteunt het pleidooi, vooral vanuit Nederland, om bij de besteding van de Europese structuurfondsen meer rekening te houden met de verschillende noden in de regio´s van de Europese lidstaten. In het Europees Parlement vandaag werd ook het voorstel gelanceerd om de fondsen in de toekomst af te stemmen op geografische en demografische kenmerken van de betreffende regio. Ook zouden de beschikbare middelen sneller en efficiënter ingezet moeten worden. Jacobs: "Het belang van investeren in de regio mag niet worden onderschat. Daar ontwikkelt de economie zich aan de basis. Een steun in de rug voor het innovatieve ondernemerschap buiten de stedelijke centra in de regio, draagt bij aan de ontwikkelingsdoelstellingen die de EU zichzelf heeft gesteld."