PvdA Europees parlement


G20: stimuleren en beter reguleren

24 maart 2009

"De G20 moet over betere regelgeving én over het stimuleren van de economie gaan. Het is geen óf- óf kwestie, het moet gaan om de combinatie. Het is nodig om wereldwijd zonder protectionisme de vraagkant van de economie te stimuleren en de regelgeving en het toezicht in de financiële sector te verbeteren", zo stelt PvdA-europarlementarier Ieke van den Burg, voorafgaand aan het debat vandaag in het Europees Parlement over de G20 met de Britse premier Gordon Brown.

De PvdA-eurodelegatie roept Brown vandaag op protectionisme te voorkomen. Van den Burg: "Obama moet de Amerikanen niet aanzetten om enkel Amerikaanse goederen te kopen en Sarkozy moet autofabrikanten niet willen dwingen om de productie naar Frankrijk terug te halen en alleen Franse toeleveranciers te selecteren. De geschiedenis leert ons dat protectionisme de crisis enkel zal verergeren".

Vorige week sprak Ieke van den Burg tijdens een bezoek van de economische commissie van het Europees Parlement aan Washington met de voorzitters van de leidende Amerikaanse Congrescommissies, Christopher Dodd en Barney Frank, over de aanpak van de crisis. "Ook zij benadrukten dat ze op beide onderwerpen resultaten willen. De Amerikaanse Minister van Financiën Timothy Geithner heeft nu het langverwachte initiatief genomen voor het opruimen van de rommelkredieten. De Europese Unie kan leidend zijn als het gaat om de regelgeving en de verbetering van het toezicht op de financiële markten. Op die manier krijgt de markt hopelijk snel vertrouwen en komt ook de kredietverlening aan bedrijven weer op gang. Zo kan de weg omhoog weer worden ingezet en een langdurige recessie worden voorkomen."