PvdA Europees parlement


Levensmiddelenlobby heeft Europese Commissie in de tang

24 maart 2009

"De succesvolle lobby van de levensmiddelenindustrie leidt er toe dat consumenten in de toekomst toch nog misleid zullen worden", is de opvatting van PvdA-europarlementariër Dorette Corbey. Zij stelt de Europese Commissie vandaag vragen over het opstellen van de voedingsprofielen, die grenzen stelt voor verzadigd vet, zout en suikers. De Europese Commissie en de Europese voedselwaren-autoriteit EFSA leggen op dit moment de laatste hand aan deze voedingsprofielen.

Levensmiddelenfabrikanten mogen niet zomaar beweren dat hun product goed is voor het hart, rijk aan vezels, of arm in zout.

Een Europese wet van 2007 bepaalt al dat deze claims wetenschappelijk onderbouwd moeten worden en alleen gebruikt mogen worden op producten die voldoen aan een voedingsprofiel. Producten die niet voldoen aan een voedingsprofiel mogen geen gezondheidsclaim dragen, maar kunnen natuurlijk wel gewoon op de markt gebracht worden. Doel van de wetgeving is een eind te maken aan de wildgroei van claims, die niet waargemaakt kunnen worden, maar vooral om misleiding van consumenten te voorkomen.

Het thema is zo controversieel gebleken dat zelfs de Duitse bondskanselier Merkel en de voorzitter van de Europese Commissie Barroso zich er mee gingen bemoeien. Resultaat is een afgezwakt voorstel met vreemde uitzonderingen voor traditionele producten en voor fruit, groenten, vis, vlees, eieren en melk.

"Ongelooflijk", vindt Corbey, "Men doet net alsof het doel van de wet is om deze producten op de markt te verbieden. Het enige dat we willen voorkomen is dat producten met bijvoorbeeld een zeer hoog zoutgehalte, wél een gezondheidsclaim mogen dragen. Dit is simpelweg misleidend en geeft geen enkele informatie over de waarde of kwaliteit van het product". Ook de Europese Consumenten organisatie BEUC en de Nederlandse Consumentenbond hebben zich verontwaardigd uitgesproken in een brief aan Voorzitter Barroso.

Met name de zoutwaarden zijn in de voorgestelde voedingsprofielen opvallend hoog uitgevallen. Op deze manier zou het traditionele Duitse donkere brood toch een gezondheidsclaim kunnen krijgen, dat het product aanprijst met "rijk aan vezels". "Zo schiet de Europese Commissie het doel van de wetgeving volledig voorbij en zullen consumenten toch misleid worden", aldus Corbey.