Provincie Limburg

Persberichten

Limburger van Verdienste voor Leo de Bruyn
Gouverneur L.J.P.M. Frissen overhandigt op dinsdag 24 maart 2009 de plaquette en oorkonde die horen bij het provinciale ereteken Limburger van Verdienste aan de heer drs. L.P.J. de Bruyn.

Gedeputeerde Staten hebben besloten de provinciale onderscheiding Limburger van Verdienste aan de heer De Bruyn toe te kennen uit waardering voor zijn langdurige en veelzijdige verdiensten op het gebied van de kunst en cultuur voor de provincie Limburg.

Leo de Bruyn is vanaf het begin in 2001 betrokken bij de ontwikkeling van het Huis voor de Kunsten Limburg. Als voorzitter van de stuurgroep en aansluitend als voorzitter van de Raad van Toezicht, heeft hij sturing gegeven aan het formeren van het Centrum voor Amateur-kunsten, het huidige Huis voor de Kunsten. Het Huis telt momenteel 37 aangesloten organisaties en is naast provinciaal steunpunt voor de amateur-kunsten ook Erfgoedhuis en Centrum voor de beeldende kunsten. Het Huis is daarmee uniek in Nederland. Dat het geheel zich zo positief ontwikkeld heeft is mede te danken aan de daadkrachtige inzet en de bestuurlijke kwaliteiten van de heer De Bruyn.

Als secretaris van de Stichting Kasteel Groot Buggenum heeft hij zich op een inventieve en creatieve manier ingezet voor het behoud van dit cultuurhistorische erfgoed. Deze stichting beheert en exploiteert met een uitgebreid scala aan mogelijkheden sinds 1999 het provinciale eigendom Kasteel Groot Buggenum. Voor vele andere organisaties, actief op het gebied van de kunst en cultuur in Limburg, heeft Leo de Bruyn zich gedurende een lange periode ingezet. Hij was onder meer van 1981-1988 voorzitter van de Bestuurscommissie Conservatorium en Toneelacademie Maastricht en gaf vanuit deze functie sturing aan het proces van samenvoeging van deze onderwijsinstellingen met de Hogeschool Maastricht. Vele jaren was hij voorzitter van de Stichting Orlando Festival. In de tachtiger jaren was hij betrokken bij Trajecta, presentatie van beeldende kunst in Limburg. Hij was secretaris van de Stichting Marcus Aurelius en zette zich in voor de restauratie van de Kathedraal in Roermond.

De uitreiking van Limburger van Verdienste vindt plaats in het Gouvernement te Maastricht om 16.00 uur.

24-3-2009 12:51