GAIA

24 maart 2009

Vraag uw Europarlementsleden te stemmen voor EU-handelsverbod zeehondenproducten

Eerste foto zeehondenslachtingen dit jaar in Canada toont wreedheid

Maandag startte de commerciële jacht op zeehonden in Canada. De internationale dierenorganisatie waar GAIA mee samenwerkt, Humane Society International (HSI), was ter plaatse met een helikopter en maakte foto's van de eerste slachtingen. Op een van de foto's is een man te zien die bloederige pelsen van pas gedode en gevilde zeehonden voorttrekt over het ijs.

GAIA hoopt dat de inwoners van België massaal zullen schrijven en mailen naar de Belgische Europarlementsleden om te tonen dat ze tegen de zeehondenjacht zijn.

Het Europees Parlement zal namelijk over enkele weken stemmen over een verbod op de handel in zeehondenproducten (zoals bont en olie) in de Europese Unie. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 'Het is erg belangrijk dat de Belgische europarlementsleden van hun kiezers het signaal krijgen dat een onvoorwaardelijk handelsverbod nodig is. Daarom roepen we iedereen op om de Belgische europarlementsleden te mailen of te schrijven met de vraag te stemmen voor een onvoorwaardelijk handelsverbod op zeehondenproducten.'

Surf naar www.gaia.be , klik verder naar 'Steun GAIA' en 'Schrijfacties' voor de e-mailadressen van de europarlementsleden. Wie een brief wil schrijven, kan de adresgegevens van de europarlementsleden vragen via telefoon: 02 245 29 50.

Canada verliest belangrijke afzetmarkt met verbod Michel Vandenbosch legt uit waarom het handelsverbod zo belangrijk is: 'Europa is een van de grootste afzetmarkten van Canadese zeehondenproducten, zoals bont en olie. Een handelsverbod op zeehondenproducten in heel de Europese Unie brengt het einde van de zeehondenjacht een grote stap dichterbij.' België voerde in 2007 als eerste EU-land een dergelijk handelsverbod in.

Canadese zeehondenjacht is altijd inhumaan
97 % van de zeehonden die in Canada gedood worden zijn minder dan drie maanden oud, de meesten zijn een maand oud of zelfs nog jonger wanneer ze worden afgeslacht. Dierenartsen, onafhankelijke journalisten en dierenwelzijnswaarnemers blijven onaanvaardbare wreedheden melden. Enkele voorbeelden: tijdens de Canadese zeehondenjacht worden zeehonden opengesneden terwijl ze nog bij bewustzijn zijn, zeehonden reageren nog op pijnprikkels nadat een metalen haak in hun lichaam is geboord, achtergelaten gewonde zeehonden lijden vreselijke pijn, ... Dierenartsexperten zijn meermaals tot het besluit gekomen dat de Canadese zeehondenjacht inherent inhumaan is, door de omstandigheden (ijs, wind, ...) en door de snelheid waarmee het doden moet worden uitgevoerd.

In Canada
Rebecca Aldworth, directeur van HSI Canada: 'Nog maar enkele weken geleden stonden we op dit ijs met pasgeboren zeehonden. Vandaag is het ijs bloedrood gekleurd. We zien het bloed en de lijken vanuit de helicopter. Het is verschrikkelijk om hier te zijn, en het is nog erger om te weten welk wreed lot de vele babyzeehonden wacht de komende dagen.'

Doe nu mee aan de schrijfactie!