Waterschap Groot Salland

Planvorming Raalterwetering van start

Publicatiedatum : 24 maart 2009
Laatste wijziging: 24 maart 2009

Het stelsel van waterlopen in West-Overijssel voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Om West-Overijssel nu en in de toekomst veilig en leefbaar te maken, moet het water de nodige ruimte krijgen. Waterschap Groot Salland gaat de komende jaren het watersysteem daarom stap voor stap aanpassen. Hiermee wordt voldaan aan landelijke en Europese regelgeving: ruimte voor water en voor natuurontwikkeling.

Het oude watersysteem

In het verleden zijn aanpassingen aan het watersysteem uitgevoerd gericht op het zo snel mogelijk afvoeren van water. Hiermee werd wateroverlast tegengegaan, maar nam door de jaren heen de verdroging sterk toe. Daarbij komt dat het huidige watersysteem niet in staat is om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen: vaker veel neerslag in korte tijd en ook vaker een tekort aan water door droge perioden. Ook is er maar beperkt ruimte voor planten en dieren.

Ruimte om te leven met water

De komende jaren wil het waterschap invulling gaan geven aan Ruimte om te leven met water door 35 belangrijke watergangen her in te richten. De Raalterwetering is daar één van. Om de projecten te kunnen uitvoeren zijn grote investeringen en veel grond nodig. De verwerving van grond zal plaatsvinden op basis van vrijwilligheid waarbij een grondbank en kavelruil als instrumenten kunnen worden ingezet. Om dit te bereiken zet het waterschap hoog in op communicatie met de diverse belanghebbenden en samenwerking met ander overheden.

Raalterwetering

Deze wetering stroomt over een lengte van 12 km tussen het Overijssels kanaal en de Soestwetering door het Sallandse landschap. Het plan is om hier maatregelen te nemen waardoor de Raalterwetering voldoet aan de nieuwste eisen. Het plan richt zich vooral op het middentraject, tussen landgoed 't Reelaer en 't Nijenhuis. De wens is om de waterloop ondieper en kleiner te maken. Daarnaast wordt ruimte gezocht om het water langer vast te houden, in bergingen langs de watergang bijvoorbeeld, maar ook op afgegraven percelen. Er komt meer variatie in het profiel, met name in de breedte en de diepte. Ook wil het waterschap ervoor zorgen dat in het water meer ruimte komt voor waterplanten en -dieren en dat stuwen vispasseerbaar worden. Voor de hele Raalterwetering geldt dat uitvoering wordt gegeven aan de nieuwe visie op beheer en onderhoud.

Samenwerken

Om de gestelde doelen te kunnen bereiken is medewerking van vele partijen zoals grondeigenaren/-gebruikers en diverse instanties nodig. Daarom worden zij door het waterschap vroegtijdig en bij de planvorming en uitvoering betrokken. Zo zijn de direct betrokkenen in het middentraject van de Raalterwetering al benaderd. Met de overige betrokkenen wordt na de zomerperiode contact gezocht. De planning is er op gericht dat in de periode tot 2010 de voorbereiding van het werk plaatsvindt en in 2011 de eerste schop de grond in kan. De afronding van dit project voorziet het waterschap uiterlijk in 2015.