Ministerie van Defensie

Marine

Zeven Provinciën onderweg naar Somalische wateren

24 maart 2009, 16.02 uur

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën is onderweg naar de wateren voor de kust van Somalië. Het schip maakt deel uit van een NAVO-vlootverband, dat onder de naam Allied Protector wordt ingezet om piraterij te bestrijden. Zeven Provinciën in het Suez-kanaal, onderweg naar Somalische wateren.

Wat vooruitlopend op definitieve politieke besluitvorming op 26 maart a.s. is het fregat eergisteren het Suezkanaal gepasseerd en verklaarde de Commandant der Strijdkrachten het schip gereed voor de missie.

De inzet van schepen voor de kust van Somalië is onderdeel van een grotere reis, die een aantal oefeningen en havenbezoeken aan Azië bevat. Deelname van De Zeven Provinciën aan het vlootverband was al voorzien. De bijdrage aan de piraterijbestrijding is een nieuw onderdeel van deze missie.

Ons land draagt momenteel ook al bij aan deze missie, momenteel door de inzet van enkele stafofficieren. Vanaf augustus levert Nederland de commandant en het stafschip voor deze operatie.

Operatie Allied Protectorstaat los van operatie Atalanta. Dit is een maritieme missie van schepen en patrouillevliegtuigen uit EU-landen om piraterij te bestrijden en schepen van het World Food Programme te beschermen.