Nieuw-Vlaamse Alliantie


Regering weigert onredelijke boetes af te schaffen (24/03/09)

De afgelopen weken ontvingen zon 18.000 Vlamingen een boete van 250 euro, omdat zij hun bijdrage voor de Vlaamse Zorgverzekering (25 euro) drie keer laattijdig betaalden. Bij koppels ging het dan logischerwijze vaak over een boete van 500 euro. De Vlaamse meerderheid ziet nu in dat deze regeling onredelijk is en wil deze boeteregeling voor laattijdige betalers vanaf nu afschaffen. Voor diegenen die niet betalen of slechts gedeeltelijk betalen blijft de boeteregeling uiteraard bestaan. Maar bij de laattijdige betalers die nog hetzelfde jaar betalen is er van kwade wil vaak geen sprake. De hoge boete is dus onredelijk.

Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens (N-VA) diende daarop een voorstel in om de administratieve geldboete met terugwerkende kracht af te schaffen. Zij vindt het niet kunnen dat alle partijen het vandaag eens zijn dat de boete onbillijk is, maar dat de 18.000 Vlamingen die de afgelopen weken deze boete ontvingen deze wel nog moeten betalen.

SP.A is VOOR maar stemt TEGEN

Deze namiddag werd in de commissie lang en hard gedebatteerd over de vraag om ook de boetes die in 2009 werden uitgeschreven te annuleren. Uitzonderlijk werd de commissievergadering zelfs drie kwartier geschorst omdat de meerderheid (CD&V, SP.A en Open VLD) de violen intern diende te stemmen. Uit de tussenkomsten in de commissie bleek duidelijk dat SP.A het voorstel van Helga Stevens genegen was. Open VLD en CD&V kantten zich tegen. Na drie kwartier intern beraad besloot de meerderheid om niets te wijzigen. Het amendement van Helga Stevens werd in de commissie unaniem door de Vlaamse meerderheid verworpen. Elke Roex (SP.A) verklaarde dat zij in feite VOOR was, maar omwille van haar trouw aan de meerderheid TEGEN zou stemmen.

In de nota van Vlaams minister Veerle Heeren die door de Vlaamse regering werd goedgekeurd stond immers uitdrukkelijk dat deze maatregel onbillijk is, niet in verhouding staat tot de overtreding, en elke mogelijkheid tot een herinneringsmail uitsluit. Ook de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) had aan Vlaams minister Heeren geadviseerd om deze regeling ook toe te passen op de boetes voor laattijdigen die in 2009 werden uitgeschreven. Maar de Vlaamse regering volgde dit advies niet op.

Helga Stevens roept iedereen die deze regeling even onrechtvaardig vindt op om dit te laten blijken met een mail naar de vertegenwoordigers van de meerderheid in de commissie Welzijn.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be