Provincie Overijssel

Reizigers tevreden met Overijssels openbaar vervoer

Openbaar vervoer reizigers in de provincie Overijssel waarderen de kwaliteit van het openbaar vervoer met hoge cijfers. Dit blijkt uit de landelijke OV-klantenbarometer 2008. Het stad- en streekvervoer in Salland staat zelfs op de vijfde plaats in de landelijke ranglijst. De provincie is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in West-Overijssel. Alle openbaar vervoer concessies in de provincie Overijssel scoren in 2008 hoger dan in 2007 en andere jaren. De spoorlijn Kampen - Zwolle, die wordt gereden door de NS in opdracht van de provincie Overijssel, deed in 2008 voor de eerste keer mee in dit onderzoek en komt binnen op een knappe 6e positie.

Onderzoek

De OV-klantenbarometer is een landelijk onderzoek naar de waardering van openbaar vervoer. Reizigers geven rapportcijfers aan verschillende aspecten die met hun reis te maken hebben. Zoals de kans op een zitplaats, de klantvriendelijkheid, de prijs en de sociale veiligheid. Het onderzoek wordt jaarlijks gehouden onder bus-, tram-, metro-, regionale trein- en bootpassagiers.

Hoge scores

De klanten van het openbaar vervoer in Nederland waarderen het openbaar vervoer in 2008 met een 7,2. De concessies (openbaar vervoergebieden) Noordoost Overijssel, IJsselmond, Salland (inclusief stadsdienst Deventer), Stadsvervoer Zwolle en de regionale treindienst Zwolle - Kampen (zie tabel1) scoren daar ruim boven. De grote stijging van de waardering van het stad- en streekvervoer in Salland is te danken aan de uitbreiding van de stadsdienst in Deventer. Vanaf januari 2008 rijdt Connexxion daar door de weeks elk kwartier. Deze uitbreiding heeft gezorgd voor een forse toename van het aantal ov-reizen in Deventer.