Ingezonden persbericht


Hilversum, 19 maart 2009

Tiener bezoekt adoptiekindje in nieuwe 'T Zal je maar gebeuren (EO)

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 24 maart 22:50 uur, Nederland 2

Terwijl leeftijdsgenoten een bijbaantje nemen om hun felbegeerde i-Pod, mobieltje of kleding te kunnen betalen, werkt Else Lotte Faasse (15) om het leven van haar Indonesische adoptiekind een beetje mooier te maken. Dat doet ze inmiddels al drie jaar lang. Met 't Zal je maar gebeuren zocht ze Marto (9) medio februari op. Het camerateam registreert hoe twee kinderen uit twee werelden elkaar ontmoeten. Hoe is het voor Else Lotte om Marto in het echt te zien? Kan ze contact maken met hem en is de liefde wederzijds?

Else Lotte Faasse besluit op 12-jarige leeftijd een sponsorkindje te adopteren. Uit pagina's vol foto's met kinderen uit ontwikkelingslanden kiest ze Marto: een klein jongetje met grote bruine ogen uit Timor. Ze gaat direct aan de slag om het maandelijkse bedrag van 29 euro bij elkaar te sprokkelen. Een uurtje werken bij opa levert 1 euro 50 op, oppassen en werken in het pannenkoekenhuis, klusjes doen; Else Lotte wil het helemaal zelf verdienen.

Op haar kamertje hangen foto's van Marto. Else Lotte correspondeert met hem en ze probeert zich zoveel mogelijk in te leven in zijn wereld. Hij noemt haar ³mam² ondanks het geringe leeftijdsverschil. Als zij op school zit, danst en werkt, is Marto druk bezig om kliekjes voor het varken te verzamelen. Het varken is de belegging van het gezin en het beest knort vrolijk achter een hekje in de armoedige keuken.

Samen met zijn ouders en vijf broertjes en zusjes woont Marto in een heel eenvoudig hutje. Ze slapen met z'n allen op één matras. Marto en zijn broertje moeten elke dag water voor het gezin halen uit de bron bij de rivier. Zijn vader verdient een schamel loon met het hakken van grote stenen uit de grond. Zijn moeder is wasvrouw en heeft haar taak op het gemeenschappelijke rijstveld. Het gezin kan eten, maar daar is dan ook alles mee gezegd ...

De hulporganisatie Compassion helpt wereldwijd de armste kinderen. Dankzij een sponsor ontvangen deze kinderen onderwijs, medische zorg, voedzame maaltijden en worden ze geholpen in hun sociale ontwikkeling. Het doel hiervan is om kinderen te helpen aan de armoede te ontsnappen.

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht