Ingezonden persbericht


Logo KvK
Logo NORT Zuid-Holland

"De Staande Mastroute, van de Delta naar Delfzijl, voor wie liever langzaam gaat dan snel..."

Dinsdag 24 maart 2009 organiseren NORT Zuid-Holland en de Kamer van Koophandel Rotterdam van 13.30 tot 16.30u een bijeenkomst over de toeristische ontwikkeling van de Staande Mastroute. Locatie is Zalmhuis Brasserie-Grande Salle te Capelle aan den IJssel.

Van transito naar bestemming
De Staande Mastroute is een doorgaande vaarroute, bedoeld voor schepen die hun mast niet kunnen strijken, of met hun opbouw hoger zijn dan 6 meter en toch 'binnendoor' van het IJsselmeer naar de Delta willen varen of andersom. De route is in beginsel binnen 24 uur te varen maar wie de route kent, weet dat deze u door de mooiste delen van ons land voert.

De vaarweg wordt gebruikt door tienduizenden recreatie- en chartervaartuigen per jaar die de vakantie in eigen land doorbrengen. NORT Zuid-Holland heeft de route gevaren en kwam tot de conclusie dat er nog te weinig mogelijkheden zijn om van dit moois te genieten. Het ontbreekt aan goede bebording, aanlegmogelijkheden, voorzieningen en informatie over wat men onderweg tegenkomt. De ANWB geeft een vaargids uit, maar ook daar blijft de informatie beperkt tot louter praktische informatie. NORT streeft er daarom naar om de toeristische mogelijkheden van de route beter te ontsluiten, zodat de potentie ook daadwerkelijk omgezet kan worden in extra bestedingen en werkgelegenheid.

Ideeën gezocht
Doel van de bijeenkomst is ondernemers en overheden die aan of in de nabijheid van de Staande Mastroute gevestigd zijn, de mogelijkheid te bieden zijn of haar ideeën naar voren te brengen en aan te geven op welke wijze men denkt in te spelen op de marktpotentie en gebruikerswensen. Tijdens de bijeenkomst worden o.a. de resultaten van een recent gebruikersonderzoek van Rijkswaterstaat gepresenteerd en bespreken diverse ondernemers en bestuurders hun 'best practices'. Voor de bijeenkomst zijn ondernemers en overheden uit Zuid-Hollandse gemeenten langs de route uitgenodigd.

Ondernemerspanel
NORT heeft de afgelopen 3 jaar met veel ondernemers gesproken aan de route. Het is ons daarbij niet ontgaan dat er veel initiatieven bestaan die voor een ondernemer alleen moeilijk te realiseren zijn. Daarom wil NORT in samenwerking met de Kamer van Koophandel ondernemers de mogelijkheid bieden om zitting te nemen in het 'Ondernemerspanel Staande Mastroute'. Dit panel kan door overheden die zich bezighouden met de route worden gebruikt om plannen te toetsen. Andersom kunnen ondernemers het panel gebruiken om ideeën uit te wisselen en samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Uitvoeringsprogramma
Als het aan NORT ligt, wordt de inbreng van het ondernemerspanel opgenomen in een 'Uitvoeringsprogramma Staande Mastroute' dat breed gedragen wordt door gemeenten aan de route. In een dergelijk programma kan een gezamenlijke koers uitgezet worden voor projecten aan het water die de toeristische relatie tussen water en land versterken.

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich gratis aanmelden via www.kvk.nl/staandemastroute .

*******

Voor nadere informatie: Mirjam Gommers, consulent watersport NORT Zuid-Holland (06-13517172, m.gommers@nortzuidholland.nl)


---- --