Ingezonden persbericht



---



Hoogste punt nieuwe gemeentehuis Bronckhorst bereikt

Op 24 maart bereikt het nieuwe gemeentehuis van Bronckhorst zijn hoogste punt (12,8m'). De nieuwbouw op het terrein aan de Elderinkweg vordert gestaag. Het is de planning dat het gebouw in december 2009 klaar is en de gemeente vanaf begin januari 2010 haar dienstverlening vanuit dit pand verricht. Het nieuwe gemeentehuis krijgt één centrale publieksbalie waar mensen met al hun vragen over en verzoeken voor gemeentelijke producten en diensten terecht kunnen. Verder is het zeer duurzame karakter van het pand uniek in Nederland. Het gemeentehuis gaat 64% minder energie gebruiken dan een standaard kantoorpand in ons land op dit moment doet door technieken van passief bouwen toe te passen. Zo isoleren de dichte geveldelen twee keer zoveel als gevels van reguliere nieuwbouw. Dat geldt ook voor de daken en vloeren. Drievoudige beglazing met extra isolerende kozijnen en geïsoleerde luiken voor de ramen beperkt het warmteverlies door de ramen. Verder levert bijvoorbeeld energiezuinige apparatuur in de gebouwen, zoals computers en verlichting, ook een flinke energiebesparing op en vermindert het de warmteafgifte.

Opvallende luiken
Bijzonder detail aan het nieuwe gemeentehuis zijn de 280 speciale luiken voor de ramen, die in de zomer werken als zonwering en in de winter als isolatie. Zoals gezegd bouwen we een bijzonder duurzaam gemeentehuis met weinig energieverbruik. Dat vertaalt zich niet alleen in de isolatie en techniek die de gemeente toepast in het gebouw. Het meest duurzame gebouw is ook een gebouw dat mensen willen behouden. Niet een kantoor dat binnen veertig jaar wordt afgebroken omdat het 'afgeschreven' is, maar een gebouw dat mensen mooi vinden. Dat aspect van duurzaamheid, de esthetiek, blijft vaak onderbelicht, maar de gemeente Bronckhorst besteedt er wel aandacht aan.

Al bij de presentaties van de ontwerpen gaf architect Dorte Kristensen van Atelier PRO aan dat de vormgeving van de luiken nog zou plaatsvinden. Ze zouden het gebouw een nog mooier aanzicht gaan geven. In het ontwerp waren de luiken slechts wit ingetekend. Het wit én de afmetingen zouden wel het kader blijven. Verder is omschreven dat er vooral iets met de oppervlakte van de luiken zou moeten gebeuren, waardoor een verschil in tonen zou ontstaan: mat en glanzend met structuur.

Vervolgens is Jaap Drupsteen benaderd om hiervoor met ideeën te komen. Dat de vraag aan hem is gesteld, is niet zo verwonderlijk. Hij heeft ruime ervaring met technieken om materiaaloppervlakken te bewerken én omdat hij landelijk al opdrachten heeft uitgevoerd die een toevoeging zijn aan de architectuur van gebouwen. Een spraakmakend voorbeeld zijn Drupsteen's ontwerpen voor het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum; glasreliëfs waarin historische televisiebeelden zijn verwerkt. Hij werkt ook als grafisch ontwerper voor onder meer de NOS, VPRO en de VARA en is verbonden aan de overheid door zijn ontwerpen voor paspoorten, rijbewijzen en de laatste biljetten van de Nederlandse gulden.

Door het aanbrengen van speciale reliëfs op de luiken wordt het aanzien van het nieuwe gemeentehuis nog fraaier en karakteristieker. De luiken zijn zowel van buiten als van binnen

zichtbaar. Bovendien gaan ze passen bij de identiteit van de omgeving, omdat de gedachten uitgaan naar ingetogen patronen die refereren aan onze gemeente en haar kernen. Op dit moment worden de eerste ideeën verder uitgewerkt.

Geachte persrelatie

U bent van harte uitgenodigd om bij deze gebeurtenis aanwezig te zijn om 15.30 uur op het terrein van de nieuwbouw aan de Elderinkweg in Hengelo.

Hengelo (Gld), 20 maart 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --