Raad van State


dinsdag 24 maart 2009
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan "Landelijk Gebied" van de gemeente Lopik. Het plan voorziet in een nieuwe planologische regeling voor het buitengebied van de kernen Benschop, Lopik en Lopikerkapel, die eerder nog hun eigen regeling hadden voor het buitengebied. Een aantal inwoners van die kernen is het er niet mee eens dat hun woningen, die met name voormalige bedrijfswoningen zijn, niet meer als woningen mogen worden gebruikt volgens het bestemmingsplan. Ook een transportbedrijf uit Lopik verzet zich tegen het goedkeuringsbesluit van het college, omdat het bedrijf is 'wegbestemd'. Het college is hiertoe overgegaan, omdat het bedrijf daar illegaal was gevestigd en het college deze situatie niet wil legaliseren. (zaaknummer 200801865/1)
Zitting over milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder heeft verleend aan VS Apple Industries voor een appelverwerkingsbedrijf aan de Blokzijlerdwarsweg in Marknesse. Enkele inwoners van Marknesse verzetten zich tegen de komst van het bedrijf en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen veroorzaakt het bedrijf stank- en geluidshinder. Daarom had het college de vergunning niet mogen verlenen, aldus de omwonenden. (zaaknummer 200804189/1)

10.45 uur

Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Bennebroek heeft verleend voor 26 woningen en 6 appartementen aan de Schoollaan/Emmaplantsoen in Bennebroek. De rechtbank in Haarlem heeft in juni 2008 de eerdere beroepen van omwonenden gegrond verklaard. Zij klaagden over licht- en geluidshinder, overlast door hangjongeren op het parkeerterrein achter de gebouwen en over schaduwwerking door de appartementen. Volgens de rechtbank had het college de vrijstelling moeten toetsen aan het nieuwe bestemmingsplan in plaats van aan het oude bestemmingsplan. In dat nieuwe plan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, waarvan het college gebruik had moeten maken om de bouw van de woningen en appartementen mogelijk te maken, aldus de rechtbank. Daarom had het college volgens haar de vrijstelling niet zo mogen verlenen. Préferent Projectontwikkeling is het niet eens met de uitspraken van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200805851/1 en 200805867/1) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Almelo om een zogenoemde melding te aanvaarden. Deze melding heeft betrekking op de milieuactiviteiten van een shovelbedrijf aan de Pepershaar in Bornerbroek. De eigenaar van het bedrijf verzoekt de Raad van State de weigering te schorsen. (zaaknummer 200901535/1)