Ingezonden persbericht


Belangstelling voor koopwoning trekt sterk aan

De belangstelling voor koopwoningen is de laatste weken sterk toegenomen. Het dieptepunt werd medio december van het vorig jaar bereikt, sindsdien neemt de vraag naar koopwoningen weer toe. Dat blijkt uit onderzoek van de website Woonnieuws.nl. Door de sterke stijging is de belangstelling weer bijna op het niveau van september 2008, het moment dat de kredietcrisis begon.

Vorige maand lag de vraag nog 26 % lager dan normaal, in maart is dit nog maar 13 %. "Er is momenteel duidelijk sprake van snel herstel" zegt woordvoerder Rob Keijzer van de website. "Makelaars doen weer meer bezichtigingen en zelfs het woord 'verkocht' keert langzaam weer terug in het straatbeeld". Recent meldde Makelaarsland, de grootste makelaar van Nederland, al dat het aantal verkopen weer toeneemt. Eigenaar Jeroen Stoop: "Op dit moment trekt het bij ons dermate aan dat wij weer personeel aan het werven zijn."

Het onderzoek van Woonnieuws lijkt in tegenstrijd met recente cijfers van het CBS, die een scherpe daling van de huizenprijzen en het aantal verkopen laten zien. Volgens Keijzer is dit niet het geval: "Het aantal daadwerkelijke verkopen nog ver achter ligt ten opzichte van een jaar geleden. Het herstel is nog pril en er zijn nog veel huizenbezitters die zich - terecht - grote zorgen maken. Maar er is winst in vergelijking tot de afgelopen maanden: de consument komt weer in beweging." Zowel makelaarsvereniging LMV , samen met website Huislijn.nl, als makelaarsvereniging NVM spelen er op in door op zaterdag 28 maart veel te koop staande huizen op te stellen.

Woonnieuws.nl peilde de vraag op de woningmarkt met behulp van een applicatie die registreert hoe vaak met Google gezocht wordt naar koopwoningen. De actuele gegevens werden vergeleken met de zoekactiviteit in dezelfde periode in de de vijf voorgaande jaren. "Zo wordt het mogelijk om veranderingen in de woningmarkt direct te signaleren." Volgens Keijzer is dat belangrijk voor woonconsumenten: "Met onze gegevens zien we nu dat de teruggang van de woningmarkt eigenlijk al in oktober 2007 is begonnen. Pas rond de zomer van 2008 waren de eerste tekenen terug te zien in de cijfers van de NVM en het Kadaster. In oktober 2008 brachten zij dalende huizenprijzen naar buiten en werden woonconsumenten pas echt geïnformeerd. Toen was voor veel huizenkopers het kwaad al geschied. Met grote gevolgen: extreem lange verkooptijden, dubbele woonlasten en een sterke toename van executieverkopen. Onze nieuwe marktindicator gaat dit in de toekomst voorkomen."


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -