Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 maart 2009

Vragen van het lid Heerts en Van Dam (beiden PvdA) aan de minister van Justitie

over de werkdruk bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.


1. Kent u het bericht dat het Europees Hof voor de Rechten van de mens het werk niet aan kan? {1}


2. Klopt het bericht dat het Hof in Straatsburg een achterstand van 100.000 zaken heeft en dat deze achterstand deels te wijten is aan de toevloed van de Russische zaken?


3. Hoe beoordeelt u deze achterstand en betekent dit dat er sprake is van een noodsituatie? Waarom niet?


4. Is naar uw mening het budget voor het EHRM te laag? Zo nee, waarom niet, zo ja wat heeft Nederland gedaan om het budget verhoogd te krijgen? Welke uitbreiding van het personeelsbestand van het hof zou noodzakelijk zijn om de achterstand binnen afzienbare termijn tot aanvaardbare proporties terug te brengen?


5. Heeft deze achterstand (ook) te maken met het te lage budget dat de lidstaten vrijmaken voor het EHRM en de rol van Rusland om de vereenvoudiging van de procedure tegen te houden? Zo nee, waarom niet en waaraan is de achterstand dan te wijten? Zo ja, wat moeten de lidstaten doen om het budget verhoogd te krijgen en welke rol heeft Rusland precies gespeeld bij de vereenvoudiging van de procedure?


6. Ziet U aanleiding Rusland aan te spreken op zijn obstructieve houding ten aanzien van de vereenvoudiging van de procedure? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is uw rol daarin?


7. Wat wordt door de lidstaten en met name door Nederland gedaan om deze achterstand weg te werken?


8. Wat betekent de achterstand, het te lage budget en de rol van Rusland om de vereenvoudiging van de procedure tegen te houden voor de mensenrechtensituatie in het algemeen?

{1} Trouw 20 februari 2009

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Trouw 20 februari 2009