REGIE DER GEBOUWEN - Officiële opening vann de nieuwbouw voor de Logistieke eenheid van de federale politie te Vottem (rue Verte Vo

24/03/2009 09:30

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op 24 maart 2009 wordt de nieuwbouw voor de Logistieke eenheid van de federale politie te Vottem officieel geopend in aanwezigheid van Vice-Eerste Minister en voogdijminister van de Regie der Gebouwen Didier Reynders en de vertegenwoordiger van Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt.

De Regie der Gebouwen zorgde voor een nieuw functioneel gebouw waarin zowel ruimte is voor het atelier, het magazijn als de administratie van de Logistieke eenheid te Vottem. De werken, gestart in augustus 2005, werden in september 2007 voltooid. Sindsdien is de logistieke eenheid van de federale politie opnieuw gecentraliseerd op één enkele site.

De architect van de Regie der Gebouwen bouwde twee entiteiten die in elkaar zijn vervlochten en een totale oppervlakte van 2700 m² beslaan. Het hoofdgebouw is zo'n 2 285 m² groot en huisvest de verschillende atelierzones alsook het magazijn. De opslagplaats is 360m² groot en is verdeeld over twee verdiepingen.

De draagstructuur van de werkzone werd overgebracht naar de randmuren van het gebouw, zodat de beschikbare werkruimte niet beperkt wordt door structurele elementen (zoals bijv. kolommen). Zo kunnen zware voertuigen zonder probleem binnen het gebouw verplaatst worden. Daarenboven werden balken in multiplex gebruikt met een draagwijdte van dertig meter. Het resultaat is een ruimte met een centrale gang en aan weerskanten zones die elk hun specifieke functie hebben: automechanica, schrijnwerkerij, inrichting van voertuigen, wasplaats, -

De administratie (kantoren, vergaderzalen, refter, -) werd ondergebracht in een bijgebouw dat in het hoofdgebouw is ingewerkt. Het bijgebouw, 2 verdiepingen hoog, heeft twee circulatieassen die op elke verdieping uitgeven op grote vensters die een uitzicht op de atelierruimte bieden. Alle kantoorruimtes beschikken eveneens over een zicht op het atelier.

Het hoofdgebouw heeft een semi-industrieel uitzicht met een metalen structuur en een gevel uit aluminium panelen. Het bijgebouw heeft een meer traditioneel uitzicht en is afgewerkt met een crepi.

Het contrast wordt ook doorgetrokken door het gebruikte kleurenpalet. De atelierzone is tamelijk ruw afgewerkt in een gemetalliseerd grijze kleur die enkel door het hout van de balken wordt opgefleurd. Voor het administratieve gedeelte werd zowel binnen als buiten gekozen voor oranje en rode kleuren. Dit zorgt voor een warme sfeer en creëert een echt herkenningspunt op de site.

De bijzondere technieken, elektriciteit en verwarming, werden uitgevoerd rekening houdend met de behoeften van de eindgebruikers en met de bijzondere taken die moeten uitgevoerd worden. De studies van deze technieken werden opgemaakt door de Regie der Gebouwen. In de garage werden zeven hefbruggen, twee schaarbruggen en een rembank geplaatst. Het motoratelier beschikt over drie schaarbruggen.

De omliggende zones zoals opslagzones, voetgangerszones en beplantingen, werden heraangelegd. Er werden nieuwe parkings voorzien en een benzinestation gebouwd.

Technische fiche:

Eigenaar : Belgische Staat

Opdrachtgever: Regie der Gebouwen

Eindgebruiker: Federale politie (Logistieke eenheid)

Architectuur : Regie der Gebouwen (Véronique Dehalleux)

Studies Bijzondere technieken: Regie der Gebouwen

Algemene aanneming: Etablissements Jean Wust N.V. (Malmedy)

Aannemer Elektriciteit: Collignon Eng. N.V. (Erezee)

Aannemer Verwarming - HVAC : Polytherm N.V.(Grâce-Hollogne)

Vloeroppervlakte : 2 495 m²

Duur van de werken: augustus 2005 - oktober 2007

Kostprijs: 3,3 miljoen euro (incl. BTW)

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel