Gemeente Delft

B&W akkoord met opstellen samenwerkingsovereenkomst SchieOevers - Blauw

De gemeente Delft gaat met de ontwikkelaars Woonbron en TCN werken aan het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst voor de verdere concretisering van het project 'Blauw' in SchieOevers-Noord. Hiermee komt de realisatie van het project 'Blauw' weer een stap dichterbij.

In juni 2008 had B&W al ingestemd met het plan voor de transformatie van het gebied van verouderd bedrijventerrein naar gemengd stedelijk gebied voor werken en wonen. Afgelopen maanden is hard gewerkt aan het financieel haalbaar maken ervan. Uit de businesscase, die TCN en Woonbron nu hebben aangeboden aan de gemeente, blijkt dat de plannen inderdaad uitvoerbaar zijn.

Het college reageert positief omdat de plannen passen binnen de ambitie van de gemeente om dit gebied om te vormen tot een attractief centrumstedelijk milieu met een innovatief en duurzaam karakter. Een gebied dat zich zal onderscheiden door de combinatie van wonen én werken voor jongeren, startende en doorgroeiende ondernemers en alle categorieën kenniswerkers. Dit project zal een kwaliteitsimpuls geven aan de revitalisatie van SchieOevers.

Het project 'Blauw' biedt perspectief om de doelgroepen afstuderende jongeren en kenniswerkers beter aan de stad te binden, een belangrijk beleidsdoel van de gemeente. Nu vertrekt het overgrote deel van de studenten na hun studie nog naar andere steden.

Binnen Blauw zal een deel van de Schiehallen, onder de naam SchieFabriek, worden omgebouwd tot werkruimtes voor technostarters en creatieve ondernemers. Door middel van tijdelijke verhuur wordt zo de basis gelegd voor de verlevendiging van deze plek. Een werkwijze die ook heeft gewerkt voor Bacinol.

Wethouder Economische zaken, Ronald Vuijk: "Blauw zal als aanjager fungeren voor de revitalisatie van het totale SchieOevers gebied en voegt een nieuwe kleur toe aan het toch al brede palet van Delft. Samen met het college hecht ik zeer aan de positionering van het project Blauw binnen het kader van het Technologisch Innovatief Complex Delft en in het bijzonder aan realisering van de doelstelling van 90 arbeidsplaatsen per hectare. Blauw kan in dit verband een waardevolle rol spelen als vestigingsplaats voor technostarters en doorgroeiende kennisintensieve bedrijven".

De ontwikkelingsvisie Blauw omvat het gedeelte van het bedrijventerrein SchieOevers dat wordt begrensd door het spoor, het Kruithuis, de Schie en de Praxis aan de Schieweg. In totaal omvat Blauw ca. 175.000 m2 BVO dat de komende10 tot 15 jaar geleidelijk zal worden ontwikkeld. De eerste jaren wordt het gebied op de kaart gezet door middel van tijdelijke verhuur van de oude hallen voor technostarters en creatieven. Daarna vindt herontwikkeling en nieuwbouw plaats voor doorgroeiende ondernemers en kenniswerkers.

Noot voor de redactie,