Gemeente Rotterdam

Nr. 45
23 maart 2009

Al honderd huisverboden opgelegd
Wethouder Jantine Kriens: "met een huisverbod wordt de cirkel van geweld doorbroken."

Een man mishandelt zijn partner al langer dan een jaar ernstig. Drie kinderen zijn daarvan dagelijks getuige. Deze pleger krijgt een tijdelijk huisverbod opgelegd. Deze maatregel is in de politieregio Rotterdam-Rijnmond, vanaf de invoering op 1 januari, aan inmiddels honderd plegers van huiselijk geweld opgelegd. Dankzij deze afkoelingsperiode hadden hulpverleners de problemen bij het gezin snel in beeld. Nu hebben beide partners besloten samen in behandeling te gaan bij de Waag, een instituut dat behandeling biedt bij huiselijk geweld.

Oorlog winnen
De ervaring met deze nieuwe maatregel leert dat als het geweld voor in ieder geval tien dagen stopt, er rust en ruimte komt voor hulp aan slachtoffer(s) en pleger. Wethouder Jantine Kriens: "Als je eenmaal begint met een structurele aanpak van deze problematiek dan kan het niet anders dan dat je een beerput opentrekt. We zijn een stap verder met de nieuwe maatregel, maar de oorlog tegen huiselijk geweld is nog lang niet gewonnen."

Direct hulp
Sinds de Wet tijdelijk huisverbod van kracht is, zijn politie en hulpverleners intensiever gaan samenwerken. Hulpverleners staan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week klaar. Hierdoor komt hulp direct op gang. Dit doorbreekt de cirkel van geweld en voorkomt bijvoorbeeld dat kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld later zelf de fout in gaan, of ook slachtoffer van geweld worden.

Geen sms'jes
Jaarlijks sterven in de regio Rotterdam gemiddeld tien mensen door huiselijk geweld. Er zijn ongeveer 20.000 slachtoffers van huiselijk geweld. Het tijdelijk huisverbod is een nieuwe maatregel in de strijd tegen huiselijk geweld en helpt de cirkel van geweld te doorbreken. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag. In deze afkoelingsperiode mag de pleger ook op geen enkele wijze contact opnemen met de achterblijvende partner of kinderen. Dus geen huisbezoek, geen telefoontjes, geen sms'jes, niet de kinderen van school halen. Rotterdam verwacht dit jaar 250 tot 400 huisverboden op te leggen.

noot voor de redactie/