Gemeente Utrecht


SV 2009, nr. 36 inzake schoolverzuim


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
36 Vragen van mevrouw K. Bouazani
(ingekomen 24 maart 2009)

Op de Dag van de Leerplicht is een grootscheepse belactie gevoerd naar het verzuim in het primair- en voortgezet onderwijs en het MBO. Met deze belactie wilde de gemeente nog eens het belang van een gezamenlijke en tijdige aanpak onderstrepen. De gestegen relatieve verzuimpercentages baart de PvdA zorgen.
Verzuim leidt niet zelden tot voortijdig schoolverlaten. Jongeren zonder diploma komen in een moeilijke positie op de arbeidsmarkt terecht. Structureel verzuim blijkt daarnaast een voorbode van ernstige gedragsproblemen te zijn, wat niet zelden leidt tot criminaliteit. Het is dan ook van belang om vroegtijdig in te grijpen.

Naar aanleiding van bovenstaande heeft de PvdA de volgende vragen:
1. Is de registratie van het verzuim in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs volledig en betrouwbaar?
2. Wat gaat het College ondernemen als antwoord op het verzuim in de verschillende sectoren?


3. Wat zijn de verzuimcijfers op de Havo en Vwo scholen?

4. Welke andere acties dan de bestuurlijke boetes worden ondernomen om ouders met het negatieve effect van verzuim te confronteren?

5. Hoeveel ouders hebben de afgelopen twee jaar in verband met ongeoorloofd schoolverzuim van hun kind een proces-verbaal gekregen?

6. Wordt het verzuim op het MBO direct bij leerplicht gemeld? Welke afspraken zijn er gemaakt?

7. Hoe is het verzuim geregeld van Utrechtse VMBO en MBO leerlingen die in andere plaatsen dan Utrecht naar school gaan?

8. Welke resultaten heeft het convenant van ( RMC-regio -) Utrecht met OCW in 2008 opgeleverd?


---- --