Ingezonden persbericht


Webbedreigingen 2009 volgens Trend Micro

Samenwerking beveiligingsaanbieders moet webbedreiging de kop indrukken

Vianen, 24 maart 2009 - Net als voorgaande jaren is ook in 2009 geld verdienen de grootste stimulans voor het ontwikkelen van nieuwe malware. Dit blijkt uit het 'Annual Threat Report' van Trend Micro. Dit rapport biedt een overzicht van de verwachtingen op het gebied van cybercriminaliteit in 2009 en blikt terug op de bedreigingen van 2008.

In 2009 verwacht Trend Micro dat malware op veel verschillende manieren zijn weg naar computergebruikers zal vinden. Malwaremakers zullen de beste tools inzetten om continu nieuwe trucs en technieken toe te passen. Een voorbeeld hiervan is de DNS Changer Trojan (Domain-Name-Server). Ransomware is een fenomeen dat in de tweede helft van dit jaar verwacht wordt. Deze aanvallen zullen zich richten op kleine en middelgrote bedrijven in plaats van op particulieren. Cybercriminelen spelen in op krappere budgetten in deze economisch lastiger tijden. De beoogde bedrijven hebben vaak genoeg geld, waardoor het de moeite waard is ze af te persen. Tegelijkertijd zijn deze ondernemingen vaak te klein om goed om te gaan met aanzienlijke IT-problemen.

Macs worden meestal geleverd zonder antivirusapplicatie. De populariteit van deze computers neemt toe. Dit betekent ook dat aanvallen hierop vaker zullen voorkomen. Een recente Mac-aanval bestond uit een spammail met een videoapplicatie. Wanneer de ontvanger op de link van het filmpje klikte, werd de Mac besmet met malware. Niet alleen machines die draaien op Mac OS, maar ook pc's met Linux worden steeds vaker slachtoffer van cybercriminelen. Proof-of-Concept-malware neemt ook een vlucht. Windows 7, Surface, Silverlight en Azure zullen stuk voor stuk ten prooi vallen aan malwaremakers. Cybercriminelen pakken het steeds professioneler aan, waardoor ze met zero day-aanvallen de maandelijkse Patch Tuesday van Microsoft kunnen dwarsbomen.

Onderzoekers voorzien dit jaar ook een hevige strijd tussen de verschillende groepen cybercriminelen onderling. Dit vanwege de toenemende concurrentie, het kleiner worden van de groepen en steeds geavanceerder beveiligingsoplossingen. De strijd zal vooral gaan tussen Oost-Europa en China. Cybercriminelen zullen zich ook meer gaan richten op virtuele werelden en online games. Daarnaast is een besmette DNS-cache een groot gevaar. Cybercriminelen gebruiken deze malware om valse communicatiekanalen te creëren, beveiliging te omzeilen en illegale content aan te bieden. Antivirusaanbieders, waaronder Trend Micro, werken waar mogelijk al nauw samen met de registratiediensten hiervoor. Toch is het tegengaan hiervan met name weggelegd voor ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Ondanks de mindere wereldeconomie blijven de cybercriminelen goede zaken doen. In 2008 bereikte het aantal gedupeerden van identiteitsdiefstal zijn hoogtepunt. Ook in 2009 zal deze vorm van criminaliteit op het web goed vertegenwoordigd zijn. Ten slotte blijft het aantal spammails ook dit jaar gestaag doorgroeien. 95 procent van alle e-mails wereldwijd bevat spam. Elke dag worden er ongeveer 115 miljard spammails verstuurd vanaf besmette computers.

In 2008 was onder andere DNS Changing-malware erg populair. Deze malware routeert elke pc naar elke mogelijke website. Ook browseraanvallen, zoals de zero day-aanval op Microsoft Internet Explorer, waren in 2008 erg populair. Daarnaast deed malware die gegevens steelt, het in 2008 bijzonder goed. Van januari tot en met november 2008 werden maar liefst 34,3 miljoen pc's besmet met een bot: softwareprogramma's die op afstand een pc kunnen overnemen.

Trend Micro zet zich ook in 2009 in om cybercriminaliteit tegen te gaan. De steeds populairder 'in-the-cloud'-aanvallen ging Trend Micro in 2008 al tegen met de inzet van het Trend Micro Smart Protection Network. Deze geavanceerde oplossing werpt ook in 2009 haar vruchten af en combineert 'in-the-cloud'-technologieën met snellere, cliënt-gebaseerde methoden, waardoor gebruikers onmiddellijk toegang krijgen tot de nieuwste en krachtigste beveiliging en optimaal beschermd zijn tegen de nieuwste malware.

Voor het volledige Engelstalige 'Annual Threat Report': http://trendmicro.mediaroom.com/index.php?s=65&item=383.

# # #

Over Trend Micro
Trend Micro is wereldwijd marktleider op het gebied van internetcontentbeveiliging. Het bedrijf beveiligt de uitwisseling van digitale informatie van bedrijven en consumenten. Daarbij loopt Trend Micro voorop op het vlak van geïntegreerde threat management-technologie. Hiermee beschermt de beveiligingsspecialist de systeemcontinuïteit, persoonlijke informatie en eigendommen tegen malware, spam, dataverlies en de nieuwste webbedreigingen. Experts in de gehele wereld ondersteunen 24x7 de flexibele oplossingen van Trend Micro. Het hoofdkantoor van Trend Micro staat in Tokio. De Trend Micro-oplossingen worden verkocht via businesspartners over de gehele wereld.