Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 24 maart 2009|



1. Voortijdig schoolverlaten
Er komt een subsidieregeling om het voortijdig schoolverlaten terug te dringen. Scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs kunnen subsidie krijgen om in aansluiting van de Centra voor jeugd en gezin een zorgstructuur in te richten of om werkmethodes toe te passen en te verbeteren die het voortijdig schoolverlaten voorkomen.

2. Bezuinigingen awbz en jeugdzorg
Samen met het bureau Jeugdzorg en de zorgaanbieders gaat de provincie in de gaten houden of er door de bezuinigingen op de algemene wet bijzondere ziektekosten een extra beroep gedaan wordt op de jeugdzorg. Als dat zo is, zal er een claim bij het Rijk gelegd worden. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in een notitie aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur. Vanaf januari 2009 wordt er gefaseerd E800 miljoen bezuinigd op de algemene wet bijzondere ziektekosten. Jeugdigen met lichte gedragsproblemen kunnen niet langer een beroep doen op de awbz.

3. Niet naleven milieuvergunning
De gemeente Deurne is bevoegd om klachten zoals die binnenkomen bij de milieuklachtenlijn van de provincie, af te handelen. Deze klachtenlijn, die 24 uur per dag bereikbaar is, fungeert in sommige gevallen als doorgeefluik. Dit antwoorden GS als antwoord op vragen van de heer R. van Zeeland en S.J. Zeegers van de SP-statenfractie.

4. Zwemplassen
GS willen twee nieuwe zwemplassen aanwijzen voor een periode van twee jaar. Het gaat om de speelplas van Vakantiepark Vinkeloord in Vinkel en om de Grote Recreatieplas van Recreatiecentrum Ter Spegelt in Eersel. Voor het overdekte gedeelte van de oppervlaktewaterplas van laatstgenoemd recreatiecentrum willen GS de zwemwaterfunctie laten vervallen. Dit ontwerpbesluit is voor advies
verzonden naar alle betrokkenen (zwemplasbeheerders, gemeenten en waterschappen).

5. Deregulering
De vijf Platforms voor Promotie van Techniek in Brabant hoeven geen accountantsverklaring meer af te leggen. Dit is gezien de vele cofinancieringen een tijdrovend karwei. Gedeputeerde Staten gaan akkoord met een specifieke controle dat voor een aanzienlijke lastenvermindering zorgt. Deze controle geldt dan ook voor toekomstige subsidies tot en met 2011.

6. Vragen over vliegbasis Eindhoven
Het is nog niet bekend of de vliegbasis Eindhoven in beeld is voor de overname van (vracht)vluchten van vliegbasis Geilenkirchen. Gedeputeerde Staten laten zich informeren via de desbetreffende overleggen, als het verantwoordelijk ministerie van Defensie hier een besluit over bekend maakt. Dit hebben GS geantwoord op vragen van de SP Statenfractie over de mogelijke verplaatsing van de AWACS vluchten.

7. Vragen over nevenfunctie
De Commissaris van de Koningin mevrouw H. Maij-Weggen is op persoonlijke titel lid van de Raad van Toezicht van ING Nederland. Deze raad speelt geen rol bij de benoeming van de bonus van dhr. Flynn van de ING.

8. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Bernheze voor de bouw van een woning met berging, Nistelrodeseweg ong. in Heesch; de gemeente Nuenen voor het bouwen van een tweetal ruimte voor ruimtewoningen, Laar ong. te Nuenen; de gemeente Nuenen voor het bouwen van 51 woningen, Eeneind Oost; de gemeente Sint-Oedenrode voor de bouw van een bedrijfsgebouw, Kerkdijk 11a; de gemeente Waalre voor realisatie van Brede School Ekenrooi, Maximiliaanlaan (huisnummer n.t.b.);

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan het uitwerkingsplan de Bibliotheek fase 2 van de gemeente Waalwijk, hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Buitengebied Rijsbergen Partiële herziening Agrarisch gebied vrije vestiging van de gemeente Zundert, hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingplan Beugen van de gemeente Boxmeer.


---- --