De Windroos wint Ria van der Heijdenprijs 2009


POORTUGAAL, 20090324 -- Leer- en werkproject De Windroos uit Amstelveen heeft de Ria van der Heijdenprijs 2009 gewonnen. De Windroos zorgt voor een integraal steunsysteem voor sociale activering, opleiding en toeleiding naar de arbeidsmarkt voor jongeren met een psychische beperking. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een bedrag van 5000 euro; de winnaar moet het geld aanwenden om het welzijn en de kwaliteit van leven van chronische psychiatrische patiënten te verbeteren.

De kracht van het programma van Windroos is volgens de jury de snelle en intensieve begeleiding. Heel bijzonder en belangrijk voor het langetermijneffect is het steunsysteem van de Windroos. Deelnemers, en hun begeleiders in werk of studie, kunnen drie jaar lang blijven steunen op de Windroos.

Eervolle vermeldingen gaan naar Stichting Nieuw Nabuurschap uit Groningen en Wijkteam Ypestein in Heiloo. Aan de eervolle vermeldingen is een bedrag van 750 euro verbonden. Nieuw Nabuurschap omvat de Belastingtoko, het project Versterking Sociaal Netwerk en De Paperassentoko. De stichting heeft inmiddels ruim drie ton aan belastingteruggave gerealiseerd. Voor psychiatrische patiënten een zeer welkome aanvulling op hun meestal karige inkomen.

Wijkteam Ypestein realiseert 28 nieuwbouwappartementen voor de meest kwetsbare patiënten die de psychiatrie kent. Mensen die langdurig woonden op een afdeling krijgen een woonkamer, slaapkamer, sanitaire voorzieningen en een eigen voordeur. "Patiënten konden simpelweg niet geloven dat het voor hen was!"

De Ria van der Heijdenprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of personen die iets bijzonders gepresteerd hebben op het gebied van de chronische psychiatrische patiënt. Van der Heijden was oprichter van Ypsilon en beschermvrouwe van alle chronische patiënten; zij overleed op 8 mei 2006. Delta Psychiatrisch Centrum riep de Ria van der Heijdenprijs in het leven om het gedachtegoed van Ria niet verloren te laten gaan. Vorig jaar won hoogleraar Don Linszen de prijs.