Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 16 maart 2009

Tiele-lezing over Centraal Boekhuis: logistiek van boeken in veranderend perspectief

Op dinsdag 24 maart vindt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Tiele-lezing 2009 plaats. Dit jaar spreekt Centraal Boekhuis-directeur Hans Willem Cortenraad over 'logistiek van boeken in veranderend perspectief'.

Wat is het effect van innovatie op de boekenbranche in het algemeen en op de toevoerketen in het bijzonder? De historie van Centraal Boekhuis gaat terug tot 1871 en sindsdien is het de partner van ondernemers in het boekenvak. De onderneming is uitgegroeid tot een toonaangevende logistieke dienstverlener. Centraal Boekhuis levert diensten aan uitgevers, boekverkopers en derden op het gebied van distributie, vervoer en informatievoorziening. De drager van het geschreven woord is niet alleen voorbehouden aan het fysieke boek en de digitalisering ontwikkelt zich sterk. Het is de vraag welk effect dat zal hebben op het traditionele distributiekanaal van auteur tot consument. Welke bedreigingen, maar vooral welke kansen zal deze evolutie bieden voor de sector? Verleden, heden en toekomst van de veranderende toevoerketen komen aan bod. Lezen zal altijd blijven bestaan, hoe en welke drager we daarvoor gebruiken zal bepalend zijn voor de toekomst van Centraal Boekhuis.

Hans Willem Cortenraad (1961) is algemeen directeur van Centraal Boekhuis. Na een studie aan de Koninklijke Militaire Academie werkte hij acht jaar als officier en verruilde daarna Defensie voor Centraal Boekhuis. Sindsdien is hij werkzaam in de boekensector. Na Centraal Boekhuis werd hij algemeen directeur van boekendistributeur Libridis en vervolgens van de Scholtens Groep. In 2001 volgde zijn benoeming tot algemeen directeur van de retailketen Bruna om eind 2003 terug te keren naar zijn roots en benoemd te worden tot algemeen directeur van Centraal Boekhuis.

De Tiele-lezing wordt jaarlijks gehouden onder auspiciën van de Dr. P.A. Tiele-Stichting en de Koninklijke Bibliotheek. De Dr. P.A. Tiele-Stichting wil de boekwetenschap in Nederland bevorderen. Zij doet dat door het instellen van leerstoelen, het laten uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, het (doen) uitgeven van wetenschappelijke publicaties, het organiseren van symposia, congressen, lezingen etc.

Dit is de achtste lezing in de reeks van Tiele-lezingen die ieder jaar worden gehouden over actuele thema's uit de wereld van het boek. De lezing maakt onderdeel uit van het KVB-symposium 'Wat de keten bindt'. Voorafgaand aan de Tiele-lezing wordt de Tiele-Scriptieprijs 2008 uitgereikt. Meer informatie vindt u op de website: www.kvb.nl

De tekst van de lezing wordt gepubliceerd door Amsterdam University Press, ISBN 9789089640963, ¤¬14,50. Op 24 maart biedt de Dr. P.A. Tiele-Stichting de bezoekers van het symposium een gedrukte versie van de lezing aan. Hierna is de uitgave te koop bij de Dr. P.A. Tiele-Stichting en in de boekhandel.

Bezoekadres Openbare Bibliotheek Amsterdam: Oosterdokskade 143.


---



Ingezonden persbericht