Ingezonden persbericht


24 maart a.s.
Markante klokkenstoel keert terug op gemoderniseerde Rusthoeve

Het is bijna zover; eind mei hoopt Bouwcompagnie, de projectontwikkelingsafdeling van Wooncompagnie, de verbouwde en deels gerestaureerde Rusthoeve in Purmerend op te leveren. Het woonzorgcentrum uit 1936 is fors gemoderniseerd zodat het voldoet aan de zorgeisen van deze tijd. Zo zijn de verzorgingsappartementen bijna twee keer zo groot geworden. Dinsdag 24 maart wordt de markante klokkenstoel op spectaculaire wijze teruggeplaatst op het gemeentelijk monument. De tweeënhalve meter hoge open stalen klokkenstoel met daarin een kleine bronzen klok, straalt weer als vanouds.

Directeur Klaas Kwadijk van de Stichting Wonen en Zorg Purmerend dat de Rusthoeve exploiteert, noemt het bijzonder dat een gebouw uit 1936 dat destijds als 'bejaardentehuis' is gebouwd, nu nog steeds dezelfde functie kan vervullen. "Meestal zijn de noodzakelijke aanpassingen niet mogelijk en krijgt een gebouw een andere bestemming."

Delftse School
Monumentenzorg omschrijft het gemeentelijk monument De Rusthoeve als van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt. Het is een merendeels gaaf bewaard gebleven en karakteristiek voorbeeld van een hervormd bejaardentehuis uit de jaren dertig van de twintigste eeuw, opgetrokken in de stijl van de Delftse School.

Puntjes op de 'i'
De buitenkant van het gebouw is zoveel als mogelijk in oorspronkelijke staat gehouden. "Dat is ook een van de eisen aan een gemeentelijk monument. De aanbouw ziet er om dezelfde reden bewust als nieuwbouw uit. Momenteel worden de laatste puntjes op de 'i' gezet, zodat De Rusthoeve eind mei echt weer in al haar oude luister is hersteld", aldus Kwadijk.

Wijksteunpunt De Populier
Naast de vergroting van de verzorgingsappartementen en de realisering van drie groepswoningen voor elk zes dementerende ouderen is ook de accommodatie voor dagopvang van nog zelfstandig wonende ouderen vernieuwd. Tevens is wijksteunpunt De Populier, inpandig verbonden met De Rusthoeve, verder uitgebouwd en gemoderniseerd en heeft het een eigen entree gekregen aan de Populierenstraat. Door de verbouwing is De Rusthoeve wijkgerichter geworden, evenals het wijksteunpunt. Toekomstige samenwerking met onder andere Stichting Clup Welzijn Purmerend zal dit alleen nog maar versterken.

Tweede verbouwing
Het is overigens niet de eerste keer dat De Rusthoeve is gemoderniseerd. Begin jaren tachtig vond ook al een ingrijpende verbouwing plaats. Nieuwe ontwikkelingen in de ouderenhuisvesting en zorg maakten een tweede moderniseringsronde echter onvermijdelijk. De bewoners zien er intussen naar uit om terug te keren naar hun onderkomen. Zij vertoeven sinds het begin van de renovatie - eind mei 2008 - in de Meeuwvleugel van het Jaap van Praaghuis.

Klokkenstoel
Kwadijk kijkt uit naar de terugplaatsing van de bijzondere klokkenstoel. "En ik niet alleen, want veel bewoners uit de buurt hebben laten weten hem te missen. Toen de klokkenstoel in december voor groot onderhoud van het dak werd gehesen, vreesden sommigen zelfs dat hij niet terug zou komen. Nu is hij volledig ontroest en nieuw in de verf gezet. " De klokkenstoel wordt dinsdag 24 maart uiterst voorzichtig met een kraan teruggehesen op de plek waar hij sinds 1936 thuishoort: recht boven de hoofdingang.

De pers is van harte welkom bij De Rusthoeve aan de Wolthuissingel 1 in Purmerend op dinsdag 24 maart vanaf 13.00 uur. Voor een spectaculair fotomoment: de klokkenstoel wordt om 13.30 uur met een kraan teruggeplaatst op De Rusthoeve.

Kristel van der Gulik
Medewerker Communicatie & PR

Wooncompagnie
Geldelozeweg 41, 1625 NW Hoorn
Postbus 160, 1620 AD Hoorn
Telefoon: 0229 - 751153
k.vdgulik@wooncompagnie.nl