Nederlandse Moslim Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5


1 NIO/NMO


2 Dinsdag 24 maart 2009

19.00-21.00 uur


2

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam. Presentatie: Nuweira Youskine

---
Na meer dan veertig jaar gewerkt te hebben voor de Universiteit Leiden, geeft Prof. dr. Sjoerd van Koningsveld op 23 maart zijn afscheidscollege. De hoogleraar Godsdienstgeschiedenis van de Islam in West-Europa en oprichter van de opleiding Islamitische theologie is onze hoofdgast. Een terugblik op ontwikkelingen in zijn vakgebied en het islamdebat.

In de rubriek Islamitische canon draagt Karima Ouchan, schrijfster van het boek Nooit geschreven brief aan mijn vader, het werk van Khalil Gibran aan. De Engelse versie heet ook wel Mohammed, Messenger of God. Maker en regisseur van de film, Moustapaha Akkad, komt uit Syrie en hij is door een aanslag van Al Qaeda in 2005 om het leven gekomen in Jordanie. Libie vormde de locatie waar de film werd opgenomen. Men is bezig aan een remake van deze controversiele klassieker. De Engelstalige versie heeft de gemoederen bezig gehouden in de islamitische wereld vanwege de mogelijke portrettering van de grondlegger van de islam en met niet-moslims als Anthony Quinn (in hoofdrol oom Mohammed, Hamza) in de cast.

De Kwestie van de Week dit keer door Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik over het pas geopende Hariri-tribunaal in Leidschendam. Het proces onderzoekt de moord op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri.

Livni heeft de achterliggende periode bewezen de Palestijnen niets te bieden te hebben; lees het verkiezingsprogramma van Netanyahoe en Lieberman en het wordt duidelijk dat voor hen hetzelfde geldt. Het is eerder gegaan om een keuze tussen rechts en extreem-rechts, tussen haviken en super-haviken. Het belooft allemaal niet veel goeds.

Onlangs verscheen 'De Omstreden Bronnen van de Islam', een journalistiek verslag van een wetenschappelijke discussie over de ontstaansgeschiedenis van de islam. De auteurs van het boek, Trouw-journalist Eildert Mulder en taalkundige Thomas Milo, zullen de wetenschappelijke theorieën van revisionisten uiteenzetten die meestal op verzet stuiten in de islamitische wereld waar geloofsovertuiging de belangrijkste maatstaf is. Het orthodox-islamitische verhaal is schijnbaar glashelder. De Koran is in 23 jaar geopenbaard aan profeet Mohammed. Na diens dood stichtten zijn aanhangers en wereldrijk. Veel westerse islamologen volgen die visie eerbiedig. Maar vakgenoten betwijfelen dit scenario. Deze revisionisten baseren zich op de vroegste koranhandschriften en archeologisch materiaal. Zij willen ook de methoden gebruiken zoals bij Bijbelonderzoek gedaan wordt, gebaseerd op wetenschappelijke toetsing los van geloofsovertuiging. Dat stuit op veel verzet in de islamitische wereld. Er is een pijnlijk gemis aan een etymologisch woordenboek van het Arabisch. Zij organiseerde afgelopen weeekend de conferentie 'Eerlijke kansen op de arbeidsmarkt' dat in het teken stond van bestrijding van discriminatie van moslima's en dan vooral discriminatie van de hoofddoek. De hoofddoekbrigade wijst de slachtofferrol af en wil discriminatie vooral tegengaan door het gesprek aan te gaan met werkgevers.Ook werd de eerste Hoofddoekprijs uitgereikt aan een bedrijf dat zich wel heeft ingezet voor de maatschappelijke acceptatie van de hoofddoek op de werkvloer.

Panelgesprek: De Nederlandse samenleving profiteert van de maatschappelijke rol die moskeeën op zich nemen concludeert het rapport 'Moskeeën gewaardeerd' van Oikos. Maar klopt de overheid niet te makkelijk aan de deur van de moskee om allerlei integratiekwesties aan te pakken? Een gesprek hierover met o.a. Ömer Kaya, bestuurslid van de Aya Sofia moskee en wethouder (PvdA) in Sneek.

Live muziek: 'De formatie Tarhana behoort tot het spannendste dat wereldmuziekmakend Nederland te bieden heeft', dit schreef de Volkskrant over de groep rond percussionist Sjahin During. Inmiddels treedt de band overal in de wereld op, van Amerika tot het Midden-Oosten. En nu dus bij OBA-live.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.