Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Maart 2009

Magistraal zweefvliegenboek

Zojuist verschenen is deel 8 in de gezaghebbende serie 'Nederlandse Fauna': De Nederlandse Zweefvliegen. Het boek is een samenwerking tussen Naturalis, KNNV Uitgeverij en European Invertebrate Survey Nederland (EIS). Het bundelt de kennis van een tienjarig landelijk inventarisatieproject. Met prachtige illustraties en veel ­ vaak nieuwe ­ informatie is dit bo boek een standaardwerk voor liefhebbers en specialisten in natuurbeleid en -beheer.

Zweefvliegen zijn vliegkunstenaars. Stilhangen als een helikopter, achteruit vliegen, paren in de vlucht, migreren over zee naar Spitsbergen... Zweefvliegen draaien er hun poot niet voor om. Wie er oog voor heeft kent deze diertjes wel, want ze komen in elke tuin voor. Sommige soorten lijken weliswaar sterk op wespen, bijen of hommels, maar ze steken geen van allen. Hun uiterlijke variatie is indrukwekkend: van de kleine, slanke vliegende speld tot de grote, bolle hommelreus.

Tot voor kort waren veel soorten nog in raadsels gehuld. Waar leggen ze bijvoorbeeld hun eitjes ­ in een mierenhoop, of wellicht in plantenstengels? â-- en waar leven hun larven? Welke soorten zijn er eigenlijk in Nederland en wat hebben die nodig om te overleven? De afgelopen tien jaar zijn veel van die raadsels opgelost. Meer dan 400 vrijwilligers hebben gegevens verzameld over zweefvliegen in alle uithoeken van Nederland. Deze kennis is nu gebundeld in De Zweefvliegen van Nederland.

Als eerste brengt De Zweefvliegen van Nederland alle kennis over de Nederlandse zweefvliegen bijeen in één boek. Inleidende hoofdstukken geven toegankelijke informatie over de biologie van zweefvliegen en het bestuderen ervan. Informatie over herkenning, leefwijze en voorkomen in Nederland staat beschreven in afzonderlijke soortsbeschrijvingen. Per soort is een verspreidingskaart en een vliegtijddiagram weergegeven. Het geheel is rijk geïllustreerd met 45 prachtige kleurenaquarellen en meer dan 200 foto's.

De Zweefvliegen van Nederland is daarmee een fraai en grondig standaardwerk voor wetenschap, natuurbeheer, onderwijs en liefhebberij.

In de serie 'Nederlandse Fauna' verschenen eerder: De sprinkhanen en krekels van Nederland (deel 1), De Nederlandse zoetwatermollusken (deel 2), De Nederlandse loopkevers (deel 3), De Nederlandse libellen (deel 4), Atlas van de Nederlandse broedvogels (deel 5), De Wespen en mieren van Nederland (deel 6) en De dagvlinders van Nederland (deel 7).

Nederlandse Fauna deel 8
De Nederlandse Zweefvliegen (Diptera: Syrphidae)
Auteurs: Menno Reemer, W. Renema, W. van Steenis, Theo Zeegers, A. Barendregt, John T Smit, M. P. van Veen, J. van Steenis, L. J.J.M. van der Leij Uitgever: Naturalis, KNNV Uitgeverij en European Invertebrate Survey Nederland (EIS) Uitvoering: 442 p., 23,5 x 30,5 cm, genaaid gebonden, full colour met talloze foto's en aquarellen; met los soortregister ISBN: 978 90 6391 005 1
Prijs: ¤ 49,95

----------