Gemeente Winterswijk


Doorgewinterd wint Culturele Prijs Winterswijk 2008

23 maart 2009

Doorgewinterd wint Culturele Prijs 2008

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft de hiphop-formatie Doorgewinterd tot winnaar uitgeroepen van de Culturele Prijs gemeente Winterswijk 2008. Op zaterdagavond 21 maart, kort voor de optreden van de Doorgewinterd in partycentrum Nijenhuis, verraste wethouder André van Nijkerken samen met de jury van de culturele prijs, de winnaars met het nieuws. De formatie ontving de prijs voor haar grote bijdrage aan de jeugdcultuur in de gemeente Winterswijk. De prijs wordt gezien als een stimuleringsprijs voor het werk van Doorgewinterd.

De formatie Doorgewinterd staat symbool voor de jeugdcultuur in Winterswijk. Doorgewinterd bestaat uit Nieuwegrond (Wilco)(rap), Jip (Jip)(rap/beatbox) en Senz' (Stijn)(beat). De jongens zijn sinds 2000 intensief bezig met het maken van Nederlandstalige hiphopmuziek, de laatste jaren gebeurt dit onder de naam Doorgewinterd.

Culturele Prijs gemeente Winterswijk
Sinds 2002 reikt de gemeente Winterswijk op advies van een jury ieder jaar de culturele prijs uit aan een persoon of groep van personen die zich op een bijzonder wijze verdienstelijk heeft gemaakt binnen of voor het Winterswijkse culturele leven. De prijs bestaat uit een oorkonde, een geldbedrag van ¤ 500,00 en een sieraad. De Culturele Prijs gemeente Winterswijk is tot op heden uitgereikt aan mevrouw Carla Aalberts (2002), de heer Hugo Klein Severt (2003), de heer Wim Scholtz (2004), de heer Wim Ruessink (2005), de Stichting Filmhuis (2006) en het literair café (2007).

Wisseling in samenstelling jury
De voordracht voor de prijswinnaar over 2008 is opgesteld door een vierkoppige jury, met als voorzitter André van Nijkerken, de wethouder van Culturele Zaken. De overige leden zijn Fried Jansen en Paul Puntman. Jenni Heesen heeft onlangs Gerben Kruisselbrink als jurylid opgevolgd.

Achtergrondinformatie Doorgewinterd
Doorgewinterd gaat niet over één nacht ijs: Jip won in 2003 de Beatbox Battle op 3FM. Daarnaast zijn hij en Nieuwegrond in een andere band wekelijks te horen geweest in het 3 FM-programma That's Live. Doorgewinterd stond in het voorprogramma van onder andere Alicia Keys en Faithless. Ook zijn de leden van Doorgewinterd al jaren betrokken bij de organisatie van het Tafelberg Festival op de oude vuilnisbelt in Winterswijk.

Na het debuutalbum 'Langgenoeggewacht' uit 2005 heeft de formatie onlangs een mini-album uitgebracht onder de naam 'Bovenbuurman'. In 2009 doet Doorgewinterd een aantal festivals en podia aan. Verder is Doorgewinterd bezig met het produceren van een nieuw album dat later dit jaar uitkomt.