Ingezonden persbericht


B en w van Bronckhorst stellen beleidsplan Openbare Verlichting 2009-2013 vast

Het college van de gemeente Bronckhorst stelde vandaag het beleidsplan 'Openbare Verlichting 2009-2013' vast. Het plan geeft aan hoe we met het beheer, het onderhoud en de aanleg van de openbare verlichting omgaan.

Beleidsplan
Het beleidsplan is in grote lijnen de voortzetting van het huidige beleid met hierin verwerkt de ontwikkelingen op het gebied van de richtlijnen. Het beleidsplan Openbare Verlichting 2009 - 2013 omschrijft welke openbare ruimten wel of niet door de gemeente verlicht worden, hoe nieuwe openbare verlichting volgens vaste richtlijnen wordt aangelegd en hoe er een bijdrage wordt geleverd aan de leefbaarheid, sociale- en verkeersveiligheid van de gemeente Bronckhorst.

Mogelijkheden energiebesparing

De komende vijf jaar ligt het accent op het realiseren van energiebesparingen, daarbij het reduceren van lichthinder op de omgeving. Er is bij de openbare verlichting zeker nog energie te besparen, dit is 5 tot 10% in 2009 - 2013. De meeste energiebesparing wordt behaald wanneer bij vervanging van de huidige armaturen voor een energiezuinige variant wordt gekozen met minimaal een gelijkwaardig verlichtingsniveau. We geven geen prioriteit aan het toepassen van lokale schakeltijden of het dimmen van lampen. De energiebesparing wordt dus behaald door bij vervanging van een armatuur voor een energiezuinige variant te kiezen.

Proefproject LED verlichting
De gemeente plaatst eind maart op de Burgemeester Vunderinkhof in Vorden nieuwe straatverlichting. Het gaat echter niet om de bekende straatlantaarns, maar om exemplaren die voorzien zijn van energiebesparende LED-lampen. Het plaatsen van deze lantaarns is een proef om te bekijken of we LED-verlichting op meerdere locaties in de gemeente kunnen toepassen. De proef is bedoeld om een vergelijking te kunnen maken tussen de huidige verlichting en de LED-verlichting.

Standaardiseren materiaal

Door de verscheidenheid aan voornamelijk armaturen te beperken, kan het onderhoud logistiek, onderhoudstechnisch en financieel efficiënter. Ook scheelt dit in de aanschafkosten van het materiaal.

Financieel
De uitvoering van het beleidsplan kost in de periode 2009-2013 gemiddeld E 146.235 per jaar. Dit is exclusief de energiekosten voor het laten branden van de verlichting. Voor het nieuwe beleid is geen extra budget nodig. De kosten van het nieuwe beleid passen binnen de beschikbare middelen.

Hengelo (Gld), 24 maart 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Marja Nengerman, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 68.

---- --