Ingezonden persbericht


Published: 14:00 24.03.2009 GMT+1 /HUGIN /Source: Rabobank /AEX: Rabobank /ISIN: -

KWART VAN DE A-MERKEN IN FOODSECTOR IN GEVARENZONE

De druk op A-merken in de foodsector neemt de komende jaren verder toe. De assortimentsgroepen waarin zij opereren verliezen ruimte in de supermarkten. Daarnaast ontwikkelen huismerken van supermarkten zich tot dominante merken. Sipko Schat, lid van de raad van bestuur van de Rabobank: "Het merkenlandschap in de Nederlandse foodsector ondergaat de komende jaren een metamorfose. A-merken zullen zich niet langer puur focussen op de grote massa, maar ook niche- en budgetsegmenten gaan bedienen. De A-merken die een dergelijke benadering goed invullen, gaan een succesvolle toekomst tegemoet". Dat concluderen Rabobank, EFMI Business School en FoodService Instituut Nederland op basis van een gezamenlijke studie naar de toekomst van foodleveranciers in Nederland. De studie werd gepresenteerd tijdens het jaarlijkse Vision on Food congres 2009 dat gehouden werd in het Duisenberg Auditorium van de Rabobank Groep in Utrecht.

Het speelveld voor A-merken wordt kleiner
De concurrentie in de Nederlandse supermarktsector is hevig. Om zich te onderscheiden zullen supermarkten hun assortimenten aanpassen en/of verrijken met meer (koel)verse producten, gemaksproducten en non-food. Die assortimentsontwikkeling gaat vooral ten koste van de 'traditionele' kruidenierswaren. Houdbare kruidenierswaren zijn van oudsher het domein van de bekende A-merken. Doordat supermarkten meer aandacht en schapruimte toewijzen aan productgroepen, waarin A-merken minder nadrukkelijk aanwezig zijn, wordt hun speelveld automatisch kleiner.

Huismerk wordt ook een A-merk
Maar niet alleen het speelveld van A-merken wordt kleiner. In de productgroepen waarin zij opereren worden A-merken geconfronteerd met huismerken die een steeds betere productkwaliteit bieden, die meer schapruimte krijgen en die met hun premium varianten innoveren (zoals Albert Heijn met AH Excellent). En die ontwikkeling gaat de komende jaren verder. De vraag is dus niet zozeer óf het marktaandeel gaat toenemen, maar wààr de grens van het marktaandeel van huismerken in Nederland ligt. Marcel van Aalst, directeur onderzoek van EFMI Business School: "Het marktaandeel van huismerken groeit sinds 2003 met een procentpunt per jaar. Hoewel de huismerkgroei de komende periode wat zal afvlakken verwachten we dat het huismerkaandeel in 2020 ruim boven de 30% ligt. Vroeger ging die groei van het huismerk ten koste van de B- en C-merken, maar omdat die nagenoeg uit de supermarktschappen zijn verdwenen zullen het de A-merken zijn die de komende jaren onder druk staan".

Kwart van de A-merken heeft te weinig meerwaarde
A-merken die geen nadrukkelijke meerwaarde hebben ten opzichte van huismerken komen in dezelfde positie als de B- en C-merken in de afgelopen decennia. Van Aalst: "Doordat huismerken de afgelopen periode een flinke kwaliteits- en imagoslag hebben gemaakt wordt het voor A-merken moeilijker om zich qua productkenmerken (functioneel) en merkbeleving (emotioneel) te onderscheiden. Uit onze studie blijkt dat ongeveer 25% van de A-merken op dit moment te weinig functionele én emotionele meerwaarde heeft ten opzichte van het huismerk. Als deze merken er de komende jaren niet in slagen om die meerwaarde te realiseren, verliezen zij hun bestaansrecht en verdwijnen zij richting 2020 van de supermarktschappen.

Een eredivisie van A-merken
Om te ontsnappen aan de toenemende druk zullen veel merkartikelfabrikanten de komende periode fors investeren in hun merken en assortimenten. De ene merkartikelfabrikant slaagt daar beter in dan de andere. Zo ontstaat binnen de A-merken richting 2020 een scherpere scheiding tussen zogeheten 'superbrands' en mainstream A-merken. Op dit moment kan 15% van de A-merken in de supermarktschappen als superbrand worden gekwalificeerd. Dat zijn topmerken die zich in de ogen van consumenten voortdurend bewijzen door een combinatie van een uitstekende productkwaliteit, continue vernieuwing en een heldere positionering.

'Nieuwe' A-merken in het top- en budgetsegment
Daarnaast introduceren merkartikelfabrikanten de komende jaren 'nieuwe' A-merken. Van Aalst: "In het topsegment zullen we meer premium A-merken zien die gericht zijn op kleinere doelgroepen. Bijvoorbeeld biologische merkvarianten. Tegelijkertijd gaan we ook meer budgetvarianten van A-merken zien die qua prijsniveau concurreren met de reguliere huismerken".

Voor vragen: Persvoorlichting Rabobank Groep
R.Bolding, tel. 030 216 43 04 of email r.bolding@rn.rabobank.nl www.rabobank.com/perscentrum

Pdf versie persbericht

Voor wijziging van contactgegevens:
email: pressoffice@rn.rabobank.nl