Gemeente Barendrecht

De gemeenteraad van Barendrecht
heeft op maandag 23 maart unaniem ingestemd met de zienswijze van het College van burgemeester en wethouders op het project voor CO2-opslag in de ondergrond van de gemeente.

BARENDRECHT (dinsdag 24 maart 2009) - De gemeenteraad van Barendrecht heeft op maandag 23 maart unaniem ingestemd met de zienswijze van het College van burgemeester en wethouders op het project voor CO2-opslag in de ondergrond van de gemeente. In deze zienswijze worden talrijke bezwaren geopperd tegen het project en de gemeente heeft vastgesteld dat er onvoldoende basis is om door te gaan met het proces van CO2-opslag.

Bij alle politieke partijen en het College was veel aandacht voor de informatievoorziening aan de inwoners van Barendrecht. Verschillende woordvoerders èn wethouder Zuurbier stelden zich op het standpunt dat het belangrijk blijft zoveel mogelijk informatie te verstrekken en dat er een platform moet worden geboden om ook tegengeluiden te laten horen.

Verder werd met algemene stemmen een motie aangenomen waarin het College wordt opgeroepen om per brief aan minister Cramer van VROM te vragen de MER-procedure (Milieu Effect Rapportage) stop te zetten. Ook wil de raad dat de minister officieel op de hoogte wordt gesteld van het gebrek aan draagvlak onder de inwoners.

Huurovereenkomst
Naar aanleiding van vragen van D'66 heeft de gemeente de huurovereenkomst gezocht en gevonden, waarin de verhuur door de gemeente van de grond aan de Kilweg aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wordt geregeld. Dit is een van de aardgasvelden van Shell (de huidige huurder) waarin de CO2-opslag plaats moet vinden. Deze overeenkomst bepaalt onder andere dat de grond alleen mag worden gebruikt voor het opsporen en ontginnen van delfstoffen, zoals aardgas. Voor de zienswijze is de overeenkomst niet van belang, maar wel eventueel na het principebesluit van de gemeente over het project eind juni.

Verdere procedure
De zienswijze van Barendrecht naar Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gestuurd, die het zullen afgeven aan de onafhankelijk MER-commissie. Deze commissie komt op 24 april met haar advies over de MER-rapportage die door Shell is opgesteld. Intussen wordt het toetskader van de gemeente, dat in december raadsbreed is vastgesteld, verder beantwoord. De uiteindelijke beantwoording van alle vragen die hierin zijn opgenomen zal ook eind april zijn afgerond. Het College stelt op basis van het toetskader en het advies van de MER-commissie een principebesluit op. Dit besluit wordt eind mei openbaar gemaakt waarna het op 8 juni in de commissie Ruimte wordt behandeld en op 29 juni vastgesteld door de gemeenteraad.
De zienswijze is te vinden op de site van de gemeente www.barendrecht.nl onder CO2. Ook in de hal van het gemeentehuis is informatie te vinden over het project en de procedures.


Noot voor redacties