DAF Trucks

Primeur voor DAF Nederland:
Trainingsprogramma's officieel gecertificeerd

DAF is het eerste truckmerk in Nederland waarvan opleidingen officieel zijn gecertificeerd in het kader van de nieuwe Richtlijn Vakbekwaamheid, die voorschrijft dat chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer elke 7 jaar, minimaal 35 uur training moeten krijgen. Gecertificeerd zijn DAF's trainingen 'EcoDrive' en 'Chauffeur Nieuw Voertuig'.

De nieuwe Richtlijn is 1 maart j.l. in werking getreden en geldt voor alle chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer die na 30 juni 1955 zijn geboren. Uitgangspunt is dat iedere beroepschauffeur elke 7 jaar minimaal 35 uur nascholing moet volgen, waarvan minimaal 7 uur besteed dient te worden aan praktijktraining. Deze trainingen moeten door de divisie CCV van het CBR officieel gecertificeerd zijn.

DAF Eco-drive
De veelgeprezen DAF EcoDrive-training richt zich op 'Het Nieuwe Rijden' en daarmee op zuiniger rijden, een hoger voertuigrendement en een schoner milieu. In de praktijk leidt de training bij de deelnemende chauffeurs tot een blijvende brandstofbesparing van 3 tot 5 %. Doordat zij leren in het verkeer nog beter te anticiperen, neemt bovendien de slijtage van banden en remdelen af, met eveneens een positief effect op het milieu en de operationele kosten. Het DAF EcoDrive trainingsprogramma biedt keuze uit een eendaagse rijstijlopleiding, een drie- of vijfdaagse mentortraining (voor het opleiden van trainers die hun kennis overdragen op de chauffeurs binnen hun onderneming) en korte introductie- en opfriscursussen, die specifiek op de vervoerder worden afgestemd.

DAF-training Chauffeur Nieuw voertuig
Naast de DAF EcoDrive-trainingen is ook de DAF-training 'Chauffeur Nieuw Voertuig' officieel gecertificeerd. Die is bedoeld om chauffeurs optimaal wegwijs te maken op een truck waarmee zij nieuw gaan rijden. Ook daarbij gaat het om een optimale bediening van het voertuig (inclusief opbouw) om zo het milieu zo veel mogelijk te ontzien en de operationele kosten te minimaliseren. Net als bij de Eco-drive-trainingen komen daarom bijvoorbeeld ook het belang van een juiste bandenspanning en een juiste spoiler-afstelling aan bod. Bij de training 'Chauffeur Nieuw Voertuig' wordt ruim aandacht besteed aan het rijden zelf, waarbij uiteraard gebruik wordt gemaakt van het voertuig waarmee de chauffeur dagelijks op pad is.

DAF en TÜV Rheinland
DAF verzorgt de EcoDrive en 'Chauffeur Nieuw Voertuig'-trainingen in nauwe samenwerking met TÜV Rheinland. De opleidingen zijn uiteraard volledig toegesneden op chauffeurs die met een DAF rijden. Aanmelden ervoor kan via de website www.daf.nl, waarna DAF en TÜV Rheinland de vervoerder de gehele administratieve afhandeling uit handen nemen. Ondernemingen waarvan de chauffeurs aan één van de trainingen hebben deelgenomen, kunnen bovendien automatisch bericht krijgen wanneer in het kader van de nieuwe Richtlijn Vakbekwaamheid een verdere cursus gepland moet worden. De DAF dealer kan de vervoerder in deze in detail adviseren.

Eindhoven, 24 maart 2009




DAF Trucks