Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 maart 2009

Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de minister van BZK

over nut en veiligheid van de inzet van stroomstootwapens


1. Heeft u kennisgenomen van het bericht "Politiebond betwijfelt nut stroomstootwapen" nu.nl en Nederlands Dagblad op 24 maart 2009?{1}


2. Klopt het dat arrestatieteams vanaf 1 mei de beschikking krijgen over Tasers?


3. De PvdA onderschrijft dat het zinvol is om naar minder dodelijke wapens te zoeken, maar dan moet dat wel veilige en nuttige aanvulling zijn; op basis van welke gronden heeft de minister besloten een proef te starten met het gebruik van de Taser? Waarom is specifiek het Arrestatie Team (AT) gekozen voor deze proef? Hoeveel schietincidenten heeft het in de afgelopen jaren gehad?


4. Onder welke omstandigheden mogen de arrestatieteams deze stroomstootwapens inzetten? Voor welk doel worden zij gebruikt en welke beperkingen moeten in acht genomen worden voor de veiligheid van alle betrokkenen?


5. Hoe heeft u de veiligheidsrisico's meegewogen bij uw beslissing om stroomstootwapens op proef in te zetten?


6. Hoe verhoudt de inzet van de Taser zicht met de inzet van de Beani Bags? Wat zijn de ervaringen tot nu toe met het gebruik van Beanie Bags om verdachten op afstand, zonder blijvend letsel, uit te schakelen? Hoe vaak is dit middel ingezet en met welke resultaten?


7. Zijn er meer Europese landen waar deze stroomstootwapens door de politie gebruikt worden? Heeft de inzet van de Taser in de landen waar dit wapen wordt gebruikt tot een vermindering van het aantal schietincidenten dan wel dodelijke of zwaargewonde slachtoffers geleid?

{1} http://www.nu.nl/algemeen/1937545/politiebond-betwijfelt-nut-stroomstootwapen.html

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} http://www.nu.nl/algemeen/1937545/politiebond-betwijfelt-nut-stroomstootwapen.html