Ingezonden persbericht


WERELDGEZONDHEIDSORGANISATIE RAPPORTEERT MEER TBC-DODEN MET HIV

Tuberculose doodt meer mensen met hiv dan welke andere ziekte ook

Den Haag, 24 maart 2009 - Het '2009 Global TB Control Report' van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat een op de vier tbc-doden gerelateerd is aan hiv, dubbel zoveel als eerst werd aangenomen. De hogere aantallen zijn nu pas naar voren gekomen omdat er meer representatieve cijfers beschikbaar zijn dan voorgaande jaren. De bevindingen wijzen op de noodzaak om tuberculose nog eerder op te sporen, te voorkomen en te behandelen bij mensen met hiv. Ook het testen van patiënten met hiv is noodzakelijk om de juiste preventie, behandeling en zorg te kunnen verlenen, rapporteert KNCV Tuberculosefonds. KNCV Tuberculosefonds is daarnaast erg bezorgd over de groei van medicijnresistente tuberculose.

Tuberculose in Nederland

Nederland telde in 2008 957(1) tuberculosepatiënten. Het aantal tbc-patiënten is de afgelopen tien jaar sterk gedaald, tot en met 2007 gemiddeld met 4% per jaar. Het aantal patiënten met een besmettelijke longtuberculose daalde iets meer.

In 2008 was bijna tweederde van de tbc-patiënten geboren in het buitenland. In 2007 werd 87% van de tuberculosepatiënten succesvol behandeld zodat voor het eerst het streefcijfer van de WHO (85%) is bereikt.

De sterfte aan tuberculose in Nederland is vrij constant en relatief laag (ongeveer 20 personen per jaar), maar gemiddeld sterft toch nog 1 op de 50 tbc-patiënten aan de ziekte. Personen met een verminderde weerstand en 65-plussers hebben meer kans om aan tuberculose te overlijden.

Lancering campagne: Stop TBC

Ondanks de daling van het aantal tbc-patiënten de afgelopen tien jaar in Nederland is tuberculose naast aids en malaria nog steeds de dodelijkste infectieziekte ter wereld. Om aandacht te vragen voor tuberculose en het feit dat tuberculose door vroegtijdige opsporing en juiste behandeling volledig kan genezen, lanceert KNCV Tuberculosefonds vandaag - op Wereld Stop Tuberculose Dag - een campagne met de titel: "Stop TBC. Iedereen kan genezen". Peter Faber, voormalig tbc-patiënt, ondersteunt de campagne. Meer informatie: www.stoptbc.nl

Ludieke actie bij lancering campagne Stop TBC

Meer dan 5.000 fietsen die vandaag staan geparkeerd in onder andere Den Haag, Zwolle en Amsterdam, worden voorzien van een rood hoesje met daarop de tekst: 'Stop TBC. Iedereen kan genezen'. Met deze actie lanceert KNCV Tuberculosefonds de campagne Stop TBC. Peter Faber vraagt vandaag op de Dam in Amsterdam op ludieke, maar serieuze wijze aandacht voor de ziekte.


- einde persbericht -

(1) Voorlopig aantal.

KNCV Tuberculosefonds

KNCV Tuberculosefonds is een medische ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het wereldwijd terugdringen van tuberculose. Tuberculose is een besmettelijke en dodelijke infectieziekte. Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim negen miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven ruim 1,7 miljoen mensen. Onnodig want patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. Samen met hiv/aids en malaria vormt tuberculose de top drie van meest dodelijke infectieziekten ter wereld. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens.

Tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tbc-bacterie (Mycobacterium tuberculosis). Een infectie met deze bacterie kan leiden tot ernstige aantasting van de longen. De meest voorkomende klachten in het beginstadium zijn hoesten, vermoeidheid, koorts en een gebrek aan eetlust. Naar schatting is een derde van de wereldbevolking geïnfecteerd met de tbc-bacterie.

Vaak is het afweersysteem van het lichaam krachtig genoeg om de ontwikkeling van de ziekte te voorkomen. Mensen met verminderde afweer, bijvoorbeeld door hiv-infectie, hebben echter een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van tuberculose. Alleen mensen met (onbehandelde) longtuberculose kunnen anderen infecteren door verspreiding van de tbc-bacterie via hoesten of niezen.

Tuberculose in cijfers


· Jaarlijks overlijden wereldwijd ruim 1,7 miljoen mensen aan tuberculose.


· Naar schatting één op de drie mensen ter wereld is geïnfecteerd met de tbc-bacterie.


· Jaarlijks ontwikkelen wereldwijd ruim 9 miljoen mensen de ziekte tuberculose.


· Jaarlijks ontwikkelen in Nederland ongeveer duizend mensen de ziekte tuberculose.


· Jaarlijks ontwikkelen wereldwijd bijna een half miljoen mensen multiresistente tuberculose.


· Elk jaar worden wereldwijd ruim 2 miljoen vrouwen met tuberculose opgespoord.


· Elk jaar sterven ruim 600.000 vrouwen aan tuberculose.

Wereld Stop Tuberculose Dag

In de 19e eeuw is de tuberkelbacil ontdekt op 24 maart. Deze datum wordt dan ook gehanteerd om stil te staan bij de ernst van de ziekte tuberculose. In Nederland gebeurt dat door KNCV Tuberculosefonds en de GGD-en.

Kijk voor meer informatie op www.tuberculose.nl. Hier zijn ook de volgende factsheets te downloaden:


· Tuberculose: de feiten


· Tuberculose en hiv/aids


· Tuberculose en armoede


· Tuberculose in Europa


· Multiresistente tuberculose


· Prevalentiestudies en tbc-bestrijding

Noot voor de redactie,