Gemeente Utrecht

Start inspraak Stedenbouwkundig Plan Parkwijk

De gemeente wil woningen, bedrijven en maatschappelijke voorzieningen bouwen op twee braakliggende terreinen in Parkwijk. De gemeente wil op de 'Kop Amaliapark' woningen bouwen. Daarnaast moet uit onderzoek blijken of een bedrijfsverzamelgebouw voor starters en een kinderdagverblijf haalbaar zijn. Op het terrein aan de Verlengde Houtrakgracht komen mogelijk een jongerencentrum en een islamitisch centrum. Belanghebbenden kunnen vanaf 25 maart hun mening geven over het concept-Stedenbouwkundig Plan dat deze voorzieningen mogelijk moet maken.

In het concept-Stedenbouwkundig Plan (SP) staat welke soort voorzieningen mogelijk zijn en wat de richtlijnen zijn voor vorm, hoogte en materiaal van de nieuwe gebouwen. Deze moeten aansluiten op de bestaande bebouwing van het voorzieningencentrum Parkwijk en passen in de omgeving. Dat geldt ook voor de openbare ruimte, het verkeer en de parkeervoorzieningen. De gemeente is in gesprek met verschillende initiatiefnemers die deze voorzieningen en woningen willen bouwen. De gemeente heeft voor de gymzaal aan de Verlengde Houtrakgracht een bouwvergunning verleend. De bouw is recent gestart. Voorafgaand is een inspraakprocedure doorlopen.

De afgelopen jaren zijn er verschillende plannen voorgesteld voor de ontwikkeling van deze locaties. Bewoners en de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling hebben zich steeds zeer betrokken getoond. Het college heeft daarom op 18 december 2007 besloten één samenhangend Stedenbouwkundig Plan op te stellen. Na verwerking van de inspraakreacties stuurt het college het plan ter goedkeuring naar de raad. Het SP vormt de basis voor het nieuwe bestemmingsplan. Belanghebbenden kunnen daar tezijnertijd op reageren.

Het college heeft het concept-Stedenbouwkundig Plan Kop Amaliapark en Verlengde Houtrakgracht op 24 maart vrijgegeven voor inspraak. Van 25 maart tot en met 5 mei 2009 kunnen omwonenden en belanghebbenden een reactie indienen. Op maandagavond 20 april organiseert de gemeente een inloopavond tussen 19.00 en 20.30 uur in het Informatiecentrum Leidsche Rijn, Verlengde Vleutenseweg 32a. Geïnteresseerden kunnen op deze avond vragen stellen aan verschillende deskundigen over het conceptplan.