Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 24 maart 2009

Jaarverslag Metaalunie

'Geef ondernemers de ruimte om te ondernemen'

"Banken schatten het risico van kredietverstrekking zwaarder in dan voor de kredietcrisis. Dit leidt tot veel druk bij bedrijven". Dit zegt Metaalunievoorzitter Michaël van Straalen in het vandaag verschenen Jaarverslag 2008 van de Koninklijke Metaalunie. Zijn woorden worden bevestigd door directeur Business Banking ING Ruud van Dusschoten die in het Jaarverslag toegeeft dat zijn bank 'worst case scenario's' ophangt aan kredietaanvragen van bedrijven. De krappere financiële ruimte die bedrijven hebben, onderstreept het belang van het Jaarverslagthema: namelijk 'ruimte om te ondernemen'.

Van Straalen voorspelde in januari 2008 al dat 'de kredietcrisis er toe zou kunnen leiden dat banken bedrijven minder gemakkelijk geld verstrekken.' "Die woorden zijn helemaal uitgekomen. Alleen wel met de nadruk op 'minder gemakkelijk', benadrukt Van Straalen in het Jaarverslag. "Banken schatten nu het risico van de verstrekking zwaarder in dan voor die tijd. Toen zagen ze niet, of wilden niet zien dat de economische barometers wel degelijk slechter weer aankondigden. Daardoor bleven die kredietverstrekkingen te lang op een te hoog niveau. Bedrijven worden nu bijvoorbeeld geconfronteerd met een eis tot borgstelling vanuit hun privévermogen. Die hadden ze in het verleden niet. Tegelijkertijd zie je ook dat de bancaire wereld elkaar onderling niet beleend en dat houdt in dat er relatief weinig middelen zijn." "Aan een groeiplan van 10% van een automotivebedrijf hangen wij nu een 'worst case scenario', reageert ING'er Van Dusschoten. "Daarmee bekijken we of het een realistisch plan is. Wij willen geen slechte kredieten in de boeken halen".

Ruimte om te ondernemen wordt soms letterlijk beperkt door gemeenten volgens Wilma Peelen, directeur van Sneeboer & Zn. De gemeente Stede Broec wil op een aan het bedrijf grenzend terrein woningbouw realiseren, maar kan dit niet omdat Sneeboer een bedrijf uit de vierde categorie is. Dat houdt in dat woningbouw binnen een straal van 200 meter niet toegestaan is. In het Jaarverslag vertelt Peelen over het 'uitroken door de gemeente' die het haar extra lastig maakt bij het ondernemen. Ook Henk Woltman, verkoopdirecteur Woltman Piling Equipment, ervaart dat gemeenten bedrijven weinig ruimte voor ondernemen geven. In de structuurvisie van de gemeente Giessenlanden blijkt zelfs dat er geen plaats meer is voor het bedrijventerrein waarop zijn bedrijf is gevestigd. De gemeente zegt 'dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen'. Woltman vindt zich 'in de wacht gezet' en noemt 'die onzekerheid het ergste'.

Publicaties> Overige uitgaven.

Metaalunie
De Koninklijke Metaalunie is met 13.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.